Сръбският агент, участвал в "Кървавия четвъртък" в Македония, намеси и Хърватия и България

7096
Сръбският агент, участвал в "Кървавия четвъртък" в Македония, намеси и Хърватия и България

Скандалният сръбски агент Горан Живайлевич, който бе изгонен от Република Македония поради нахлуването му в парламента по време на "Кървавия четвъртък" на 27 април излезе с нова версия. Пред телевизия "Хепи" в Белград Живайлевич заяви, че хърватинът Игор Юг "е трябвало да убие Зоран Заев".

По време на погрома на македонския парламент бяха пребити над 100 души, включително и сегашния премиер Зоран Заев. Живайлевич бе сред тълпата и си направи селфи с тях. Веднага след това той бе изгонен от Скопие. В първата си версия той твърдеше, че е бил там" за да провери дали има сръбски граждани". След това каза, че влизането му в парламента е било "съгласувано със съветника на македонския президент Синиша Алексоски". При изтеглянето на сръбските дипломати от Скопие миналият месец сръбският президент Александър Вучич заяви, че "Живайлевич е получил разрешение от най-високо ниво за да влезе в парламента".

Веднага след това президентът Георге Иванов поиска прокуратурата да направи пълно разследване и да изясни случая. Алексоски обвини сръбският агент в лъжа и заяви, че "има доклади по случая, които са надлежно описани и с конкретни дати". Той каза, че има няколко снимки, които е получил от самия Живайлевич по време на "Кървавия четвъртък".

В най-новата си версия Живайлевич каза, че на "27 април си е бил у дома (в Скопие), не е гледал телевизия и не знаел какво става навън". „В 18:30 часа ми се обади посланичката Душанка Дивяк-Томич и ми каза, че хората са влезли в парламента. Веднага информирах Белград за бунтовете. От 18:30 до 19:00 часа гледах атаката срещу депутатите от дома. Четох после много заглавия в медиите, че съм водил бандитите, но повтарям, това лесно може да се провери“, каза още Живайлевич. Според него в 19 часа получил обаждане от Белград, което гласяло, че сблъсъците ще се засилят от привърженици на фенклубовете на Сърбия, че те трябва да бъдат разпознати и спрени, но и да бъдат информирани македонските власти.

„В този момент се сетих, че имам снимки на някои престъпници от Сърбия, които може би ще ми помогнат в разпознаването, и се отправих към посолството, за което загубих още половин час. В парламента пристигнах около 20 часа. Въртях се наоколо, направих няколко снимки и реших да информирам съветника по сигурността на македонския президент, господин Синиша Алексовски, за евентуална атака от страна на сръбски фенклубовете. В парламента влязох в 20:20 часа, а побоят на Зоран Заев и неговите депутати се бе случило в 18:45 часа", твърди сръбският разузнавач.

В интервюто Живайлевич споменава присъствието на Игор Юг, привърженик на Хърватските освободителни сили (ХОС), който според него, "може би е имал и оръжие".

Скандалният сръбски агент твърди, че Юг не е бил арестуван, нито маскираните хулигани, но според информацията му "Юг трябвало да ликвидира Заев".

След това забърка на няколко пъти и България и заяви, че само Сърбия иска добри отношения с Македония. "Сърбия иска добри отношения с Македония, която е важна за региона, защото тя засяга много интереси - български, сръбски, албански, руски, американски".

„Когато Македония обяви независимост, тя се сблъска с три проблема - проблема с Гърция заради името, с България заради идентичността и със Сърбия заради църквата. Всички това са православни държави, а Македония се намира между тях като "троянски кон", защото ако Гърция, България и Сърбия са нейни неприятели, тогава остава само албанците да бъдат нейни приятели“, каза още Живайлевич, цитиран от БГНЕС.

Между Македония и Сърбия се стигна до тежко напрежение, след като властите в Белград изненадващо на 20-ти август 2017г. изтеглиха целия персонал от посолството си в Скопие. Според Вучич причината е била "разузнавателна офанзива срещу сръбските институции".

Първото напрежение между Скопие и Белград избухна, след като сръбският представител на спецслужбите в посолството им в Скопие Горан Живайлевич нахлу в македонския парламент по време на "Кървавия четвъртък" на 27-ми април. Тогава бяха пребити над сто души. Сред тях бе и сегашният премиер Зоран Заев. Веднага след това Горан Живайлевич напусна Македония, а посланик Душанка Дивяк-Томич бе извикана в македонското външно министерство. По време на погрома в парламента Живайлевич си направи селфи.

През месец юли тази година сръбският външен министър Ивица Дачич определи като "грешка признаването на Република Македония под нейното конституционно име от страна на властите в Белград". Изявлението бе направено по време на визитата му в Атина. Там той заяви още, че "между Сърбия и Гърция няма териториални спорове".

В началото на месец юни бе разкрит секретен доклад на македонската Дирекция за сигурност и контраразузнаване /Отдел за анализ/, който е бил изпратен до директора на "Дирекцията за сигурност и контраразузнаване" Владимир Атанасовски. От него стана ясно, че през последните 9 години Република Македония е мишена на мощна подривна, пропагандна и разузнавателна дейност от страна на руското посолство в Скопие, руските разузнавателни служби, включително и чрез използването на акредитирани журналисти. Русия иска да вкара Македония в сръбско-гръцки съюз, а енергийните проекти имат за цел тотално подчинение на Република Македония.

В разкритите документи подробно се описва и дейността на сръбските агенти в Република Македония и по-специално на Горан Живайлевич /служител на сръбските спецслужби БИА, бел.ред./, лидерът на сръбската партия в Македония Иван Стоилкович, както и на депутата от партията на сръбския президент Александър Вучич Мирослав Лазански. Всички те са участвали лично в пропагандната кампания в полза на режима на Никола Груевски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Нов граничен пункт със Северна Македония: Изпълнението на проекта е в ход

Предизборни излияния: В Скопие искат българите още да не се вписват в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com