Сръбските медии омаловажиха скандала с българските лекари в Босилеград

1684
 Сръбските медии омаловажиха скандала с българските лекари в Босилеград
Снимка: БГНЕС

4 дни отне на сръбските медии да отразят скандала с ареста на българските лекари в Западните покрайнини. Реакциите в Сърбия обаче омаловажават инцидента и акцентират върху това, че българските медици нямали право да преглеждат пациенти в Босилеград.

Държавната агенция ТАНЮГ съобщава, че в информацията на българските агенции се говори за арестуването на българските лекари, докато доктор Валентин Янев, един от инициаторите на безплатните прегледи, "въобще не е говорил за това пред журналистите". Невероятната манипулация няма кой да опровергае, а тя се цитира от вестник "Блиц", Радио и телевизия Войводина и другите медии.

Белградският вестник "Курир" е измислил сензационно заглавие: "Провокация на българските националисти в Босилеград: български лекари без разрешение извършвали прегледи. Казали, че са с хуманитарна мисия и са задържани".

Белградското радио Б92 единствено реално осведомява за случая, цитирайки изявлението на директора на КИЦ "Босилеград" Иван Николов, който заявява, че Сърбия трябва да държи сметка за положението на българското малцинство и че българската държава трябва да реагира, защото Сърбия няма ясна ориентация във външната политика, предаде БГНЕС.

Сайтът "Врански вести" директно нарича случая "дипломатически скандал".

От медиите в Сърбия не разбрахме какво е казал и българският посланик в Белград Радко Влайков, който се е срещнал с държавния секретар във външното министерство Ивица Тончев заради случая с арестуваните български лекари. Вероятно, според Белград, Влайков е мълчал, докато Тончев му е обяснявал, че сръбските власти са постъпили в хармония със закона и своите пълномощия. Българските лекари са задържани на информационен разговор, но полицията не предприела никакви мерки, няма акт за нарушение и дори не са наказани със забрана за влизане в Сърбия.

От официалното съобщение разбираме, че сръбското правителство уважава правата и свободите на всички малцинства, дори и на българското. Става въпрос за събитие, забележете, от местен характер, който не трябва да пречи на добрите отношения между Белград и София.

И пак завършва с до болка познатите фрази за българо-сръбската идилия, която трябва да продължи. А сърбите в случая са добрите полицаи, които в нейно име не наказват и не удрят черни печати в паспортите на българските хуманитарни работници.

"Задържаните български лекари лекували без разрешение на сръбска територия" - това е заглавие на "Вечерни новости". И нека да завърша с един читателски коментар по текста, в който се казва, че "дори и българските лекари започнаха да тренират над нас, сърбите".

Защо има толкова омраза, манипулации и негативизъм? Отговорът на въпроса кой ги е създал се крие сигурно в Белград, а не в София.

Ангел Джамбазки: Притискат хората от Босилеград да напуснат региона

"97 години тече политическо прочистване. Местната и централната власт притискат хората да напуснат региона." Това каза в интервю за bT...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Зоран Заев заяви пълна подкрепа за Пендаровски и Ковачевски за изборите

Смъртни заплахи към американския посланик в Сърбия

Спират Threads в Турция временно

Буяр Османи: До 5 години Северна Македония ще е част от ЕС

Гърция изпрати хуманитарна помощ на Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com