Стана ясно как Груевски е избягал в Унгария - през Албания и Черна гора

3394
Стана ясно как Груевски е избягал в Унгария - през Албания и Черна гора
Снимка: Getty Images/Guliver

Албания официално потвърди, че бившият македонски премиер Никола Груевски е достигнал до Унгария, като е минал през нейна територия, предаде БГНЕС.

Граничният сектор при албанската държавна полиция посочва, че Груевски е преминал през Албания през прохода Хан Хоти-Муричан на албанско-черногорската граница, съобщава Плусинфо. Не се споменава обаче нито дума за граничния пункт, през който Груевски е влязъл на албанска територия.

Прокуратурата: Разследваме служители, заподозрени за участие в бягството на Груевски

Прокуратурата обяви, че разследва служители, заподозрени за участие в бягството на Никола Груевски. "Има основания за подозрение, че н...

"Лицето Никола Груевски на 11 ноември 2018 г. в 19:11 ч е излязъл от Албания през прохода Хан Хоти в посока Черна гора, като пътник в автомобил с регистрационни номера CD1013A, собственост на посолството на Унгария в Тирана", заяви албанската полиция. Също така се посочва, че в деня, в който Груевски е бил на територията на Албания, не е имало никаква заповед за задържане от Македония или Интерпол.

"Интепрол Скопие е изпратило информация до Интерпол Тирана на 13 ноември в 19:35 часа, че лицето Никола Груевски се издирва с международна заповед за арест", се посочва в изявлението.

Същевременно МВР на Черна гора потвърди, че Никола Груевски влязъл в Черна гора от Албания и същия ден е напуснал страната.

"По повод на твърденията, които са публикувани в медиите, както и интереса на медиите по този въпрос, които се отнасят до това дали бившият премиер на Македония Никола Груевски е влязъл в Черна гора на 11 ноември 2018 г., заради верността на информацията на обществеността обявяваме следното: Никола Груевски напусна Черна гора в деня, когато влезе в нашата страна. Черногорската полиция напълно спазваше правните процедури", заяви черногорската полиция в изявление.

Орбан прехвърли топката по случая Груевски на юристите

Унгарският премиер Виктор Орбан бе запитан от репортери на унгарската телевизия "24.ху": "Как може престъпник от Македония нелегално да...

В съобщението не са включени подробности за кой граничен преход Груевски напусна страната или с какъв документ.

А в Будапеща позиционната партия "Моментум" налепи плакати с надпис "Търси се Груевски – правителството е готово да приеме още един престъпник". На плакатите пише, че "Груевски не е първият престъпник, който Унгария приема: международни престъпници идваха в Унгария като сътрудници на сирийския диктатор Башар Асад", намеквайки за лица, които са плащали пари и купували облигации, а за сметка на това са получавали унгарско гражданство.

"Моментум" е млада опозиционна партия в Унгария, основана през 2016 година. Тя не получи достатъчно гласове в последните избори, за да има свой представител в парламента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com