Статистиката за COVID-19 в Турция: Броят се само пациенти със симптоми

3931
Статистиката за COVID-19 в Турция: Броят се само пациенти със симптоми
Снимка: iStock

Правителството на Турция не публикува пълния брой на установените за деня позитивни случаи на COVID-19, а само тези, които проявяват симптоми на болестта. Това съобщи турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа. Същевременно министърът опроверга твърдението, че броят на случаите е 19 пъти по-висок от официалните данни, предаде агенция Reuters.

Официалният брой на случаите на COVID-19 в Турция започна да намалява през последните дни, след като нарастваше през последните няколко седмици. Политици и лекари изразиха съмнения относно правителствените данни, твърдейки че случаите на COVID-19 са много повече.

По време на седмична пресконференция Фахреттин Коджа каза, че броят на новите "пациенти", които той определи като тези, които имат симптоми, е по-важен от броя на новите "случаи", където са включени тези, които нямат симптоми на болестта.

"Не всички случаи са пациенти, защото има такива, които не проявяват симптоми изобщо, въпреки че техните тестове са излезли положителни. Те съставляват голямо мнозинство", каза министърът.

През юли здравното министерство внесе промени в начина, по който съобщава данните. От 29 юли данните говорят за дневен брой нови "пациенти", докато преди се говореше за дневен брой нови "случаи", отбелязва Ройтерс.

Коронавирусът по света: Докога кривата ще върви нагоре в Русия?

Потвърдените случаи на коронавирус (болестта COVID-19) в световен мащаб са вече между 33 874 283 и 34 156 587 според американ...

Документ, споделен във вторник от депутата от опозиционната Народнорепубликанска партия Мурат Емир, показва 29 377 позитивни случая на 10 септември, докато обявените от здравното министерство този ден нови пациенти са 1512. Емир каза, че документът е скрийншот на официалните лабораторни резултати от портала на здравното министерство, които не са обществено достояние.

Фахреттин Коджа каза, че министерството няма такъв интерфейс, че документът показва грешен брой на тестовете, направени през този ден, и че няма дата на него.

"Искам да кажа, че цялата информация на таблицата, която даваме, е коректна", посочи здравният министър.

В Турция потвърдените случаи са 318 663, от които 279 749 са оздравели т.е. 1245 нови за денонощие, а 8195 общо са починали. Само за 30 септември новите случаи са 1391, т.е. 36 по-малко на дневна база. Направени са 112 098 PCR теста спрямо 114 940 PCR теста на дневна база, което прави заразяемост от 1,24% спрямо 1,24% при предишния отчет. Смъртните случаи са 65, 3 по-малко от предишното денонощие.

Съмненията за неточна картина на развитието на коронавируса на Балканите не са от вчера. Но именно в сряда епидемиолог от Сърбия сигнализира за съществено разминаване в статистиката на страната - доколко верен е броят на отчетените смъртни случаи там.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com