Стево Пендаровски ще подпише указа за промените в Наказателния кодекс

1891
Стево Пендаровски ще подпише указа за промените в Наказателния кодекс
Снимка: БГНЕС

Въпреки призивите на неправителствени организации за вето върху промените в Наказателния кодекс, които парламентът на Република Северна Македония прие напълно само за един работен ден, от кабинета на президента Стево Пендаровски съобщиха, че той е решил да подпише Указа за обнародване на Закона за изменение и допълнение на Наказателния кодекс.

Още: Президентът на Северна Македония: Да сме като армията - затягаме редиците и влизаме в ЕС

„В промените в Наказателния кодекс не се предвижда амнистия за престъпленията, извършени при изпълнение на служебни ангажименти, напротив, има предвидени наказания за извършителите на такива деяния, като с промените акцентът се поставя върху т.нар. разширена конфискация на имущество”, пише в съобщението.

„В тази част промените в Наказателния кодекс са в съответствие с Европейската директива за обезпечаване и конфискация на вещи и имуществени облаги, която освен наказанието лишаване от свобода акцентира и върху конфискацията на имуществена облага от извършителите на тези престъпления. Президентът Пендаровски очаква мярката за разширена конфискация на имущество да не остане само на хартия, както досега, а да се прилага много по-често на практика и във всички случаи на констатирани злоупотреби при изпълнение на службата, незаконно придобита имотна облага, а нецелево изразходваните средства да бъдат върнати в бюджета”, съобщават от кабинета на Пендаровски.

Още: Пендаровски: Концепцията за ЕС в Северна Македония се провали

Приетите по бърза процедура промени в Наказателния кодекс се превърнаха в основна тема в страната. ВМРО-ДПМНЕ, които гласуваха против предложението, обявиха промените за скрита амнистия за престъпленията на сегашното правителство, според някои анализатори те облагодетелстват бивши висши служители от управлението на ВМРО-ДПМНЕ, които вече са преследвани за такива деяния, а вносителите от СДСМ се мотивираха, че промените са необходими заради синхронизиране на законодателството с европейското. Напрежение се създаде и между Левица и ВМРО-ДПМНЕ, които взаимно се обвиниха, че подкрепят промените, предаде БТА.

Към коментарите се присъедини и бившият премиер и председател на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, който отрича да има полза от поправките, защото в неговия случай на преследване „те имат второстепенна роля”.

Още: Пендаровски подкрепи конституционните промени за вписване на българите (ВИДЕО)

В пост във фейсбук профила си Груевски пише, че той и няколко негови колеги са подложени на политическо преследване, в основата на което е страх от конкуренция. Груевски обвинява за намеса на името му политическите партии, техните интернет ботове и медии, а една от причините е позицията на албанската опозиция - Беса, Алтернатива и Демократичното движение, които заявиха, че правителството иска амнистия не само за настоящите правителствени служители, но и за Никола Груевски.

„Фрапиращо е, че проектът за изменение и допълнение на Наказателния кодекс не е подписан от министъра на правосъдието, а от неговия заместник. Така ли Алиансът на албанците иска да си измие ръцете, че не е виновен за услугата, която прави на Груевски? Очакваме министърът на правосъдието, както и председателят на Алианса на албанците да кажат дали са съгласни с тези промени в Наказателния кодекс. Ако не са съгласни, тогава най-малкото, което могат да направят, е министър (Кренар) Лога да подаде оставка“, каза в изявление Фадил Зендели, депутат от движението Беса.

Още: Проф. Кирил Топалов: За да се харесаш за президент в Скопие, разчиташ на животински антибългаризъм

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com