"Света София" стана действаща джамия под тихото недоволство на християнския свят (ВИДЕО)

4485
"Света София" стана действаща джамия под тихото недоволство на християнския свят (ВИДЕО)
Снимка: iStock/Guliver

Първата от 1934 г. петъчна молитва в доскорошния музей „Света София“ в Истанбул, превърнат в джамия, завърши. 

В религиозната церемония взе участие президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който рецитира първата сура от корана "Ал-Фатиха" преди началото на службата. Тя се излъчваше на големи екрани, инсталирани на площада. Събралите се там вярващи поздравиха турския лидер с викове „Аллах Акбар“, предаде РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

"Приеми, Аллах, усилията на всички, на първо място, на нашия президент, като подарък, че „Света София“ е превърната в джамия. Всички се радваме на тази трансформация", каза Али Ербаш, ръководител на турския отдел по религиозните въпроси, който ръководи службата.

Турските власти предприеха засилени мерки за сигурност във връзка с откриването на „Света София“ като джамия. Бяха разгърнати около 17 000 полицаи, спецчасти дежуриха по покривите на близките сгради, няколко хеликоптера патрулираха в района на „Света София“.

Траурен камбанен звън прозвуча днес в Кипър и в някои градове на Гърция във връзка с превръщането на „Света София“ в джамия.

В Кипър по решение на архиепископ Хризостомос погребалните камбани започнаха да звънят в 12:00 часа на обяд и звучаха в продължение на пет минути „във връзка с произволното, недопустимо и престъпно преобразуване на катедралата „Света София“ в джамия от турците“, се казва в изявление на Кипърската архиепископия.

В Гърция траурния звън на камбани би сутринта в градовете Сяр и Патра по решение на митрополията, съобщи църковната информационна агенция "Ромфея".

Архиепископ Йероним Атински и цяла Гърция ще прочете акатиста „Закрилница“ вечерта в катедралата в Атина „в първия ден от откриването на „Света София“ като джамия, но и в деня на скръб и страдания за цялото православие, християнство и елинизъм“. Акатистът ще бъде прочетен и в други църкви в Гърция.

Реджеп Ердоган

Заместник председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, представител на Гърция в ръководството на ЕК, от своя страна също изрази съжаление за смяната на статута на „Света София“.

"Като грък чувствам горчивина, чувствам възмущение от това. Това е тежък ден и съм сигурен, че не съм единственият, който изпитва подобни емоции. Мисля, че Турция в определен момент трябва да реши какво трябва да бъде геополитическата ѝ позиция, с кого иска да бъде заедно в бъдеще. Ако Турция иска да върви редом с Европейския съюз по отношение на европейските ценности, ако е така, тогава това, което се случва в „Света София“ днес, е лоша отправна точка", каза той на пресконференция.

Припомняме, че на 10 юли Върховният административен съд на Турция отмени решението от 1934 г. за превръщането на „Света София“ в музей. Веднага след това турският лидер Ердоган обяви, че е подписал указ за превръщане на катедралата в джамия и за провеждането в нея на мюсюлмански служби в нея.

Храмът „Света София“ е основан от византийския император християнин Юстиниан I и открит на 27 декември 537 г. В продължение на около хиляда години катедралата е била най-големият храм в християнския свят. След превземането на Константинопол от османците и падането на Византийската империя през 1453 г., катедралата е превърната в джамия, но от 1934 г. с указ на основателя на съвременната турска държава Кемал Ататюрк става музей и е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Редица християнски държави изразиха съжаление за действията на официална Анкара, а от своя страна Турция заяви, че не приема вмешателство във вътрешните ѝ дела.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com