Световната банка отпуска 420 млн. долара на Македония

1169
Световната банка отпуска 420 млн. долара на Македония
Снимка: iStock/Guliver

Световната банка ще отпусне заем от 420 млн. долара на Македония в рамките на 4 години, за да подпомогне по-бърз, по-всеобхватен и устойчив растеж в страната, съобщават от финансовата институция.

Стратегията има за цел да подкрепи програмата и средносрочната стратегия на правителството чрез създаване на повече възможности за подобряване на жизнения стандарт на гражданите и ускоряване на усъгласуването на доходите с Европейския съюз.

"Решаването на спора за името открива нови възможности за растеж в Северна Македония", казва Линда Ван Гелдер, регионален директор на Световната банка за Западните Балкани, цитирана от МИА.

Новата стратегия има 3 основни фокуса. Първият ще подобри средата в частния сектор чрез увеличаване на свързаността и подобряване на достъпа до пазарите, подпомагане на предприятията да станат по-иновативни, продуктивни и конкурентоспособни, както и да създадат повече и по-добри работни места за хората.

Вторият ще подкрепи инвестициите в човешкия капитал с акцент върху подобряване на образованието и уменията, осигуряване на по-добър достъп до социални услуги за най-бедните. Третият ще подсили фискалната устойчивост и устойчивостта на средата на живот чрез укрепване на управлението с публични финанси и ускоряване на прехода на страната към по-устойчива комбинация от енергийни източници.

Световната банка: Икономиките на Западните Балкани растат по-бързо, но реформите изостават

Икономическият растеж на Западните Балкани се е ускорил до 3,8% през 2018 г., но е уязвим към "нарастващите външни и вътрешни рискове",...

Предизвикателствата на климатичните промени ще бъдат решени чрез инвестиции в енергийната ефективност, възобновяемата енергия и транспорта и благоприятното за климата земеделие.

Като част от рамката за партньорство със страните, Международната финансова корпорация (IFC), член на Групата на Световната банка, ще търси допълнителни възможности за мобилизиране на преки чуждестранни инвестиции, за да генерира растеж и износ, както и да подобри участието на малките и средните предприятия във веригата на доставки.

Тя също така ще подкрепя търговията и логистиката с цел подобряване на връзките с експортните пазари и ще включи частния сектор в подкрепа на енергийния преход.

"Целта на IFC е да разгърне силата на частния сектор за ускоряване на устойчивия икономически растеж и създаване на работни места", казва Томас Любек, регионален мениджър на IFC за Централна и Югоизточна Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com