Сърбия изпраща армия и полиция по границите си срещу бежанците

1100
Сърбия изпраща армия и полиция по границите си срещу бежанците
Снимка: Getty Images/Guliver

Сръбското правителство взе решение да изпрати допълнителни военни и полицейски части по границите си за да се защити от наплива на бежанци.

"Ще създадем съвместни армейски и полицейски екипи, които ще защитават границите ни от нелегалното влизане на мигранти", каза сръбският премиер Александър Вучич след заседанието на Бюрото за координация на работата на спецслужбите при разрешаването на мигрантската криза.

Европа ще създаде обща система за убежище и разселване на бежанци

Европейските власти са финализирали плановете за създаване на обща система на ЕС за убежище и схема за разселване на бежанците, чиито п...

Вучич уточни, че Бюрото е взело решение за сформирането на съвместни армейски и полицейски екипи със съгласието на президента на републиката Томислав Николич. Според него тази мярка има за цел "да защити държавните граници на Сърбия от мигрантите и нелегалните действия на трафикантите на хора и мигранти".

След заседанието на Бюрото, Вучич съобщи, че основни теми по време на срещата са били „ситуацията в Турция, мигрантската криза, конституционният ред и икономическото бъдеще на Сърбия, ситуацията в региона, опасността от тероризма и предотвратяването на потенциалните терористични заплахи".

"Мигрантската криза е най-тежкият проблем за Сърбия. В 7.00 часа тази сутрин на нашата територия имаше 2699 мигранти - 85% от тях са от Афганистан и Пакистан. Много малко са от Сирия. Ние се намираме в ситуация, в която хората от Афганистан и Пакистан нямат никакъв шанс да бъдат приети в ЕС, а при нас са пристигнали от страни на ЕС. Сърбия е длъжна да защити националните и държавните си интереси и поради тази причина приехме това предложение единодушно. След малко ще го изпратим и на президента", каза още Вучич. Според него в продължение на дни Сърбия е разсъждавала какви мерки да предприеме и поради поведението на съседите спрямо мигрантите.

"От началото на кризата Сърбия води отговорна и сериозна политика и демонстрира пълна солидарност и хуманност. Ние сме една от малкото държави, която в нито един момент не се опита да вдигне ограда. Сърбия няма да прави това нещо и в бъдеще", каза още премиерът. Той обеща много строги наказания за трафикантите на хора.

3600 бежанци са загинали в Средиземно море от началото на годината

Международната организация по миграцията съобщи, че броят на смъртните случаи сред бежанците, които преминават Средиземно море от Африк...

"Нашата задача е да търсим от ЕС общо решение, но решението не е в това - ще ви помогнем, а всеки ден при нас броят на мигрантите се увеличава със 600-700. Това не е помощ за приятели. Ако искате да ни помогнете - действайте, ако не - ние сами ще си помогнем", каза още Вучич.

В момента на сръбско-унгарската граница има около 2000 мигранти. На 5 юли властите в Будапеща въведоха нови, по-строги мерки за охрана на държавната граница. Само за няколко дни от Унгария в Сърбия бяха върнати около 700 нелегални мигранти.

Според властите в Белград най-много мигранти в Сърбия идват от България. Вътрешният министър Небойша Стефанович каза, че тази бройка стига до 300 души на ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com