Сърбия официално не се е оплаквала за начина, по който пазим границата

1555
Сърбия официално не се е оплаквала за начина, по който пазим границата
Снимка: БГНЕС

При двете срещи с вътрешния министър и премиера на Сърбия опасения за начина, по който България охранява границата, не бяха изразени. Това заяви на днешния парламентарен контрол министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

В средата на юли сръбският премиер Александър Вучич заяви, че Сърбия създава общи патрули на армията и полицията, за да предотврати влизането на нелегални мигранти, които идвали предимно от България. А сръбският министър на труда и социалната политика Александър Вулин открито обвини България, че не пази границите си.

Бъчварова за скандално уволнения Йотко Андреев: Понижението е наказание, процедурата не е незаконна

Скандално уволненият заместник-шеф на Гранична полиция Йотко Андреев е понижен, но ще продължи работа в системата на МВР, защото има до...

"Имаме споразумение за реадмисия със Сърбия и броя на молбите за реадмисия, т.е. за преминалите от българска към сръбска страна, е 116 души", обясни тя. Преди време Бъчварова отново коментира обвиненията от Сърбия, че България не пази добре границата си, които определи като резултат от "политически сюжет". Тогава министърът отбеляза, че между двете държави има споразумение за реадмисия и ако било вярно, че България пропуска много мигранти към Сърбия, щяло да има молби за връщането им тук, а такива нямало.

Оценката, че България добре пази границите си не е наша, а на европейските ни партньори, заяви Бъчварова и допълни, че запълнимостта от над 90 % на центровете за настаняване на мигранти е показателна за ефективността на действията на МВР "по предотвратяване на вторичното движение".

По думите й показател за резултатите от охраната на границата са предотвратените опити за преминаването й. "Мога да кажа, че те са 22 783 опита за преминаване на българската граница, като предотвратени са 20 456", поясни Бъчварова.

Министърът допълни още: "Никога не сме казвали, че границата е на 100% непропусклива, но ако имате възможност да отидете в районите, особено около Малко Търново, ще се убедите, че няма физическа възможност дори да бъде наблюдавано продължението на тази граница."

Усилията на МВР били насочени в дълбочина - на територията на страната, в по-голям периметър от границата и в населените места, особено в София, допълни вътрешният министър.

Бъчварова отстъпи, полицаите запазват 20-те заплати

Полицаите ще запазят пълния си пакет привилегии с обезщетение до 20 заплати и възможност да ползват 12 дни допълнително над годишния си...

Очакваме общият брой на офицерите от ФРОНТЕКС, които да дойдат скоро на наша територия, да бъде 200, информира министър Бъчварова. "В момента самата служба се реорганизира, сменят се мандатите. Беше ни обещано, че ще ни бъде отговорено възможно най-скоро и офицерите ще дойдат с необходимата техника, включително и обучени кучета, които да ни помогнат", обясни тя.

Вчера са били изпратени до ЕК "три апликационни форми на общата стойност от 160 млн. евро с уверението, че основната част от тях много скоро ще пристигнат в България", посочи вътрешният министър.

Поискана е от наша страна техническа помощ, помощ за изграждане на видеонаблюдение и за оперативни разходи и имаме уверението, че това е чуто, поясни Бъчварова.

Такова искане сме били изпратили преди няколко месеца за малко по-ниска сума, на него не било отговорено, сега имаме основание да го направим пак и имаме положително становище, коментира тя.

Министърът каза още, че усилията на България в последно време дават резултат. Позицията на България се чува, наред с това страната ни влезе във фокуса на вниманието на европейките лидери и Европейската комисия и "скоро ще имаме възможност да представим конкретни резултати".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Посещението на Еди Рама в Гърция виси на косъм

Сезонът на пожарите в Гърция започна: Властите подгтовят елитен пожарникарски екип

Скупщината на Сърбия избра новото правителство: САЩ са разочаровани

Турската полиция задържа стотици хора на първомайски протести (ВИДЕО)

Арестуваха над 40 души от „Ислямска държава“ в Турция

Вучич: Никой не ни съставя правителствата, Сърбия е независима държава

Буяр Османи обвини ВМРО-ДПМНЕ в "срамен шовинизъм"

Задържаха 58 души, заподозрени в подготвяне на провокации по повод 1 май в Турция

Румънското правителство одобри: Строят нов мост, който ще ги свързва с Украйна

Земетресение разлюля Сърбия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com