Сърбия отвърна остро на Албания заради приказки за война

2105
Сърбия отвърна остро на Албания заради приказки за война
Снимка: Getty Images/Guliver

Създаването на „Велика Албания” е обща идеологическа платформа на всички албанци, която заплашва региона на Балканите и цяла Европа, заяви сръбският външен министър Ивица Дачич.

"Заявлението на албанския премиер Еди Рама е още едно потвърждение, че създаването на „Велика Албания” е обща платформа на всички албанци, което представлява по своята същност опасност за мира и стабилността на Балканите и в Европа”, се казва в текста, чийто автор е Дачич. Сръбският външен министър пита страните от Запада защо не реагират по никакъв начин на подобни заявления: „Какво би станало ако Александър Вучич бе казал, че е възможно обединение на Сърбия с Република Сръбска, ако не влезем в ЕС? Или мълчанието е знак за съгласие?"

Тирана: Албанската платформа е на албанците от Македония, ние нямаме намеса

„Не съществува т. нар. албанска платформа, има само „платформа на албанците от Македония”, в която Тирана няма намеса...

Албанският премиер Еди Рама заяви по-рано, че докато перспективата за членство в ЕС на Западните Балкани продължава да отслабва, не може да се изключи обединение на страната му с Косово. В интервю той допълни, че някои националисти искат да видят Албания обединена с Косово. Това обаче не е негово желание, но е възможна опция в случай на затворени врати към ЕС.

Според Рама единственият начин да се поддържа мирът и сътрудничеството на Балканите е европейската перспектива пред тях да остане ясна и настроенията по отношение на съюза да се запазят позитивни. „Никой не иска малки съюзи, всички искат голям Съюз. Но, ако няма надежда, няма перспектива, няма място, то тогава със сигурност малките съюзи могат да се осъществят“, посочи той.

Албанският премиер също така предупреди, че отказът от по-нататъшно разширяване на ЕС би довел до дестабилизация на цяла Европа. Той също така заяви, че Македония и Босна и Херцеговина биха били особено уязвими, ако отново се отвори въпросът за границите. „Ако Балканите полудеят заради спирането на европейското разширяване, гражданите на Европа ще преживеят кошмар и регионът ще стане сива зона, в която други актьори биха имали по-силна роля от Брюксел“, предупреди той.

Албанският министър-председател допълни също, че гледа на възможността за война в региона като на „първи сценарий“, но допълни, че облекчаването на напрежението до голяма степен зависи от ЕС и САЩ. „Подкрепата за членство в ЕС на Албания и другите държави в региона остава високо, въпреки нарастващия скептицизъм в Сърбия и в Македония“, каза Рама.

Косово не иска и да чуе за "икономическа Югославия"

Министърът на външните работи на Косово Енвер Ходжай официално отхвърли предложението на сръбския премиер и бъдещ президент Александър ...

На снимката: Ивица Дачич

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кандидат за президент на Северна Македония влезе в черния списък на САЩ

Черна гора се приближава към влизане в ЕС?

Мечка подгони румънски скиор (ВИДЕО)

На километри от България: Вече се гради най-голямата база на НАТО в Европа (ВИДЕО)

Турско приложение за гледане на кафе стана по-популярно от сайт за запознанства

Мощна пиратка уби мъж в Гърция (ВИДЕО)

Румъния привика на разговор руския посланик

Румъния си поиска от Русия историческо златно съкровище

Мицкоски: Грешка е, че договорите с Гърция и България са включени в преговорната рамка с ЕС

Северна Македония ще си купи 8 военни хеликоптера (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com