Сърбия похарчи милиони долари за закупуване на китайски дронове

3440
Сърбия похарчи милиони долари за закупуване на китайски дронове
Снимка: Pixabay

Въпреки усилията на държавните служители в Сърбия да прикрият цената на закупените китайски дронове, информацията за това все пак стана ясна. Това съобщи албанската телевизия "Ора нюз”, цитирана от БГНЕС.

Балканската редакция на Радио Свободна Европа е проучила базата данни за внос и износ, която се публикува ежегодно от статистическата служба. Щателна проверка за вноса от Китай през 2020 г. показва, че тогава Сърбия е внесла от Китай дронове на стойност 19,3 милиона долара.

Най-малкият военен дрон в света (ВИДЕО)

Black Hornet 3 е далеч най-малкият военен безпилотен летателен апарат в света. В случая не говорим за прототип на безпилотен самол...

Цената, на която Сърбия е купила разузнавателни дронове от Китай, се пази в тайна от юли 2020 г., когато апарарите се появиха за първи път на военното летище Батайница до Белград. Тогава сръбският президент Александър Вучич, който присъства на представянето им, не пожела да даде отговор колко струват шестте дрона CH-92A.

"Когато купуваме стоки от друга държава и това е свързано с армията, цената се пази в тайна. Това е обичайна практика и няма нищо общо с Китай, но тези дронове наистина не са скъпи", каза тогава Вучич. Източникът на информацията за стойността на внесените от Китай дронове е митническата администрация на Сърбия, съобщи в писмото си до РСЕ статистическата служба на Сърбия, която получава всеки месец отчет за международната търговия.

"Всички данни за обществени поръчки, които имат международен характер, не са тайни за разузнавателните служби, а следователно и за служителите на чужди държави“, заяви за РСЕ Никола Лунич - изпълнителен директор на неправителствения Съвет за стратегически политики. Поради това, според него, данните за закупуване на оръжия и военна техника от Китай се пазят в тайна само от обществеността, следователно от гражданите на Сърбия. Той допълни, че вместо да има прозрачност при набавянето на бойни системи, "ние ги показваме по време на военни паради със знаците на трети страни”.

Дроновете CH-92A са произведени от China Aviation Science and Technology Corporation, която е държавна компания. Според спецификацията на сръбското министерство на отбраната дронът CH-92A може да поразява цел от разстояние девет километра и да сканира терена и позицията на вражеските части от разстояние 250 километра.

Турска медия: България иска да закупи турски военни дронове (ВИДЕО)

България иска да закупи 6 броя cиcтeми бoйни бeзпилoтни дрoнoвe тип "Бaйрaктaр ТБ2", съобщи вестник "Тюркийе". Според изданието, прего...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com