Сърбия се отдалечава от ЕС: Обявиха изборите през декември за нечестни

2079
Сърбия се отдалечава от ЕС: Обявиха изборите през декември за нечестни
Снимка: БГНЕС

Изборите в Сърбия на 17 декември 2023 г. не са били проведени при справедливи условия, според евродепутатите, които призовават за независимо разследване на нередностите, предаде пресцентъра на Европейския парламент. Поради продължаващите и системни злоупотреби на управляващите с институции и медии, за да си осигурят несправедливо предимство, последните сръбски парламентарни и местни избори паднаха „под стандартите, очаквани от страна – кандидатка за членство в ЕС“, казват евродепутатите.

В резолюция, приета в четвъртък с 461 гласа „за“, 53 „против“ и 43 „въздържал се“, Парламентът посочва, че въпреки гладкото провеждане на изборите, проведени на 17 декември 2023 г., те бяха белязани от многобройни процедурни недостатъци. Сред тях се посочват непоследователното прилагане на предпазни мерки по време на гласуването и преброяването, честите случаи на прекалено струпване на хора, нарушения на тайната на вота и многобройни случаи на групово гласуване. Припомняйки на сръбските органи, че „правилното функциониране на демократичните институции на Сърбия е в основата на процеса на присъединяване на Сърбия към ЕС“, евродепутатите призовават за независимо разследване.

Липса на институционална реакция на предполагаема манипулация, без санкции за нарушителите

Още: ЕП се захваща с разследване на изборната измама в Сърбия

Парламентът осъжда липсата на наказателно преследване и санкциониране на изборни престъпления, включително сериозни твърдения за незаконно манипулиране на регистъра на гласоподавателите и правата на гласуване, натиск и сплашване на граждани и кандидати за избори, случаи на корупция, подправяне на подписи на гражданите, клиентелизъм и незаконна злоупотреба с данни на гражданите. Позовавайки се на „организираните нападения на сръбски длъжностни лица срещу наблюдатели на избори, включително членове на Европейския парламент“, евродепутатите изискват завръщане към уважителен и конструктивен дискурс, подчертавайки значението на взаимен респект в демократичния процес.

Неетично отразяване и дезинформация, липса на медиен плурализъм

Парламентът осъжда липсата на медиен плурализъм по време на предизборната кампания, дезинформацията и широко разпространеното неетично и пристрастно медийно отразяване в полза на управляващите. През последното десетилетие от идването на власт на президента Вучич се наблюдава непрекъснато подкопаване на свободата на медиите в Сърбия, която се характеризира с политически натиск, заплахи и дори физически нападения срещу журналисти, предупреждават евродепутатите.

Преговорите за присъединяване със Сърбия следва да напредват само ако страната постигне значителен напредък по свързаните с ЕС реформи. Ако сръбските власти не желаят да изпълнят ключовите препоръки за изборите или ако констатациите от това разследване покажат, че сръбските органи са участвали пряко в измамите с гласоподавателите, членовете на ЕП призовават финансирането от ЕС да бъде спряно въз основа на сериозни нарушения на принципите на правовата държава във връзка с изборите в Сърбия.

Още: Пожар в болница в Сърбия, над 100 пациенти са евакуирани

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com