Сърбия също заговори за затваряне на границите си

2564
Сърбия също заговори за затваряне на границите си

Ако Австрия затвори границите си за бежанци и мигранти Сърбия ще бъде принудена да направи същото. Това каза сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич и добави, че неговата страна "до момента е имала честен и конструктивен подход към този въпрос, за което е получила хвалебствия от целия свят", предаде БГНЕС.

"Миналата година през територията на Сърбия минаха 600 000 мигранти. Притеснени сме от липсата на единна позиция на ЕС, както и от неяснотата какво да се прави в бъдеще. Мерките, които се вземат от отделни държави, ни поставят в трудна ситуация", каза още Дачич.

В общия случай мигрантите не се задържат повече от ден-два в България

Само няколко часа престой - това е профилът на идващите в България от Турция бежанци. Максимумът е да останат два-три дни, докато намер...

Поведението на Сърбия ще зависи преди всичко от мерките, които ще вземат страните от т.нар. Балкански път, поясни Дачич и припомни предупреждението на австрийския външен министър Себастиян Курц, че властите във Виена ще приемат до 37 500 мигранти.

"С една дума трябва да видим какво възнамерява да направи Австрия - дали ще затвори границите си. След това дали същото ще направят Словения и Хърватия. В такъв случай Сърбия ще бъде принудена просто да затвори границата си, защото ние нямаме възможност да приемем толкова много хора", подчерта Ивица Дачич.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com