Температурата на Адриатическо море се покачва с 0,6 градуса на година

3491
Температурата на Адриатическо море се покачва с 0,6 градуса на година
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Институтът за морска биология в черногорския град Котор е установил, че температурата на водата в Адриатическо море се покачва с 0,6 градуса по Целзий всяка година, предаде агенция СРНА.

Според института повишаването на температурите е благоприятно за развитието на инвазивни растителни и животински видове, преди всичко риби и раци и други морски организми, които влияят негативно на морската екосистема.

Големите горещини в Гърция може да се окажат рекордни

Големите горещини в Гърция през последните дни може да се окажат рекордни за последното десетилетие и да подобрят показателите от 2007 ...

Новите, по-устойчиви животински видове изтласкват местните и по този начин нанасят вреда на рибарството, посочва институтът.

"Това предизвиква определена вреда, преди всичко като намалява риболова, защото тези видове заемат пространството на местни видове", отбелязва Института по морска биология.

Според публикация от началото на юни тази година в Total Croatia News, температурата на Адриатическо море е била 3 градуса по-висока от нормалното за това време на годината - съвсем близо до 26 градуса по Целзийм на места, а в Сплит и Дубровник - 23 и малко над 23 градуса по Целзий. Данните са от Европейския средиземноморски център за наблюдение на климатичните промени.

Освен през юни, по-високи температури от обичайното е имало и през май, и през април, което, според климатолози, създава условия за екстремни природни явления - най-вече бури.

Градовете могат да се затоплят с 8 градуса до 2100 г.

Заради ефектите от глобалното затопляне и покачването на градусите в градските райони, температурите в някои градове по света могат да ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com