Турция към САЩ: Който преподава уроци по демокрация, да се погледне в огледалото

2450
Турция към САЩ: Който преподава уроци по демокрация, да се погледне в огледалото
Снимка: iStock/Guliver

Турция отхвърли критиките на САЩ заради масови задържания на студенти по време на ескалиращи протести в продължение на месец, като заяви на Вашингтон да не се меси във вътрешните ѝ работи. Информацията предаде AFP, цитирана от БГНЕС.

Припомняме, че стотици студенти и техните привърженици бяха задържани тази седмица, след като полицията предприе действия срещу протестите заради назначаването от президента Реджеп Тайип Ердоган миналия месец на лоялен към него човек за ректор на елитния университет в Истанбул, "Боазичи".

В сряда Ердоган осъди ролята на ЛГБТ движението в митингите и оприличи някои студентски протестиращи на "терористи". Държавният департамент на САЩ нарече "реториката" на Ердоган неприемлива, призовавайки Турция да приеме протести и "дори реч, която някои може да сметнат за неудобна".

Турското външно министерство отговори в четвъртък, като заяви, че "ще посъветва тези, които се осмеляват да да преподават уроци по демокрация и право, да се погледнат в огледалото".

"Никой не бива да се осмелява да се намесва във вътрешните работи на Турция", се казва в изявление на властите в Анкара. Но изявлението отговаря само на критиките на Вашингтон за задържанията, без да се позовава на коментарите на Ердоган за ЛГБТ движението.

С тайна сделка Турция ще произвежда ваксината „Спутник V"

Озтюрк Оран, председател на борда на ислямската банка Vakif Katilim и собственик на фармацевтичната компания VisCoran Ilac Sanayii, под...

В сряда Ердоган заяви, че "няма такова нещо" като ЛГБТ, добавяйки: "Тази държава е морална и ще върви към бъдещето с тези ценности". Държавният департамент заяви, че "категорично осъжда анти ЛГБТ риториката около демонстрациите".

Дипломатическият спор заплашва да подкопае усилията на Ердоган да изгради връзка с новата американска администрация на президента Джо Байдън, след като се радваше на личното приятелство на Доналд Тръмп.

Очаква се Байдън да заеме по-строга позиция по отношение на Ердоган, като му окаже натиск за правата на човека. Говорителят на Турското министерство на вътрешните работи Исмаил Чатаклъ заяви в четвъртък, че 528 души са били задържани във връзка с протестите тази седмица. Двама остават под стража и 498 бяха освободени, включително 108, които бяха освободени под съдебен контрол, каза Чатаклъ, докато съдбата на останалите 28 остава неясна.

По-рано от кабинета на губернатора на Истанбул заявиха, че полицията е на лов за още осем заподозрени, от които петима вече са заловени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Заради предполагаемо домашно насилие: Албанка и трите ѝ малки деца се хвърлиха в река

Андрей Пленкович си осигури мнозинство в хърватския парламент

В последния дебат: Пендаровски и Силяновска спориха основно за България

Арестуваха трима за отвличане на българка

Хванаха лодка с мигранти край Гърция

Срещата на Ердоган и Мицотакис: Ще отворят ли въпроса за морските зони?

В навечерието на Великден: Главата на Македонската църква си присвои Самуил

Протестират за правата на мигрантите: Младежи нахлуха през тераса в албанския парламент

Спасиха мигранти край Крит

Посещението на Еди Рама в Гърция виси на косъм

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com