Турция почиства моретата и бреговете си от останки на кораби

4097
Турция почиства моретата и бреговете си от останки на кораби
Снимка: Getty Images/Guliver

Турция стартира програма за отстраняване или използване за скрап на останките от 140 кораба, разпръснати из моретата и проливите, които представляват сериозна заплаха за морския трафик и околната среда.

Според Министерството на транспорта и инфраструктурата работата започва след последните промени в законодателството, които решават правни проблеми с останките, предаде БГНЕС.

Догодина купуваме бронирани пехотни машини

Договорът за закупуването на бронирани машини за пехотата ще бъде сключен в началото на 2020-а година. Това заяви военният министър Кра...

Докато някои от корабите или са потънали, или са излезлезли на брега, други са изоставени от фалиралите си собственици или са оставени да изгният заради бюрократични недоглеждания поради конфискации заради дългове. Министерството заяви, че 57 от корабите ще бъдат отстранени след ремонти или засягащите ги правни процедури ще бъдат бързо приключени, докато 32 тежко повредени кораба ще бъдат пуснати на търг за скрап.

Пенсиониран лоцман похвали намеренията на правителството, защото програмата била особено належаща за водите на Истанбул. Казвайки, че в Босфора има много потънали кораби поради интензивен морски трафик, Саим Огюзгюлген заяви, че някои от останките представляват сериозна заплаха за морската безопасност и околната среда, отбелязва още вестник Sabah.

„Въпреки че тези останки са били със законни собственици, те стават така наречени "кораби призраци", тъй като собствениците им ги изоставят след продължителни съдебни процедури. С последните промени в законодателството министерството даде правомощия на местните пристанищни власти да премахнат тези останки“, каза Огюзгюлген.

Пенсионираният лоцман заяви, че може да има стотици развалини, разпръснати из моретата на Турция, но напомни, че повечето от тях не представляват заплаха за морската безопасност.

Каварна пак е домакин на държавно първенство по корабомоделизъм

За 20-а поредна година Каварна е домакин на Държавно първенство по корабомоделизъм, съобщават от общината в морския град. Официалното о...

„Не е необходимо премахване на тези останки, тъй като дълбочината, на която се намират, позволява на всеки кораб, преминаващ отгоре, да се движи без риск“, каза той.

Над 50 000 кораба, включително танкери, превозващи леснозапалим петрол, преминават през Босфора - S-образен канал с резки завои и променящи се течения, които създават предизвикателства за корабите и моряците всяка година.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com