Турция почти призна арменския геноцид

50569
Турция почти призна арменския геноцид
Снимка: Getty Images/Guliver

Турският външен министър Ахмет Давутоглу направи доста силно изказване по отношение на Армения и арменската история, което с право може да бъде определено като историческо.

По думите на Давутоглу, който е на посещение в Ереван, депортирането на хиляди арменци през Първата световна война от страна на Османската империя е било "нечовешки акт".

Над 1700 души са били арестувани на протестите в Турция

Над 1700 души са били арестувани по време на антиправителствените протести в Турция, провели се в 67 града в страната, съобщи АФП. &bd...

„Смятам, че това масово депортиране е било голяма грешка. Това, което е направено, е грешка и нечовешки акт”, заяви министърът пред журналисти.

Давутоглу подчерта, че Анкара не одобрява депортирането на арменци и призова арменската страна към политическа гъвкавост, за да се постигне напредък към помиряването на двете Турция и Армения.

След среща с арменския си колега Едуард Налбандян Давутоглу призова помиряването да бъде направено на базата на „справедливата памет”.

Както е добре известно, Турция отказва да признае арменския геноцид. Историческото събитие, което е признато от редица държави за геноцид, се характеризира с масови кланета и насилствена масова депортация на над 1 000 000 арменци, извършени от младотурските власти в периода 1915 и 1916 година. Според Армения и редица чуждестранни историци и парламенти 1,5 милиона арменци са станали жертва на тези събития, окачествени от тях като геноцид. Макар да възприе по-отстъпчив подход от своите предшественици, от 2002 г. насам управляващото ислямско-консервативно правителство на Турция категорично отхвърля този термин.

Давутоглу зове турците към единство

Турският външен министър Ахмет Давутоглу призова сънародниците си към единството, защото неговата липса може да доведе до разпадането...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com