Турция увеличава военното си присъствие в Идлиб и Северен Кипър

1749
Турция увеличава военното си присъствие в Идлиб и Северен Кипър
Снимка: Getty images/Guliver

Турската армия изпрати най-значителните подкрепления на своя контингент в северозападната сирийска провинция Идлиб, предадоха световните агенции, цитирани от БГНЕС.

Анкара продължава с опитите си да предотврати подкрепяна от руските сили сирийска атака срещу контролираната от бунтовници провинция. Става ясно, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган се готви да се срещне с руския държавен глава Владимир Путин в Сочи в нов опит да предупреди Москва да не предприема опит за поставяне под сирийски контрол на Идлиб.

Путин и Ердоган виждат различно положението в Идлиб

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган в петък открито изразиха различните си мнения за "прекратява...

Според договорка с Русия Турция вече установи 12 т. нар. наблюдателни точки в Идлиб, чиято цел е да наблюдават процеса на деескалация на обстановката. Вестник Hürriyet съобщи, че подкрепленията включват танкове и друга военна тежка техника, съпътствани от около 50 военни превозни средства. Те са преминали границата в неделя.

Припомняме, че Идлиб е последната крепост на въоръжената опозиция срещу президента Башар Асад. Проблем обаче е, че около 60% от територията на провинцията е под контрола на джихадистката групировка Хаят Тахрир ас-Шам, която е оценявана като приемник на предишния клон на „Ал кайда“ в Сирия.

Ердоган многократно предупреди, че офанзива от страна на режима за превземане на провинцията ще доведе до хуманитарна катастрофа и ще насочи нова вълна от бежанци към Турция. В разпространени от турските медии днес коментари Ердоган твърди, че последствията от една офанзива ще бъдат тежки. „Хората, които напуснат, ще дойдат в Турция. Те няма да отидат в Иран, Ирак, Русия, Германия или Франция. Това е причината, поради която те трябва да помогнат на Турция и да споделят товара“.

Според коментари събитията в Идлиб подлагат на изпитание съюза между Турция и Русия. Докато Анкара се съгласи с Москва за необходимостта от изтласкване на екстремистите от Идлиб, Турция също така е загрижена за съдбата на умерените протурски бунтовници, които също присъстват в региона.

Ердоган замина за Иран за тристранната среща на върха за Сирия

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в петък отлетя от летище Есенбога в Анкара, за да присъства на тристранната среща на върха, ...

Ситуацията в Северен Кипър

Турция няма намерение да създава военна база в Северен Кипър, но турската армия ще увеличи присъствието си там, заяви още пред репортери Ердоган. „Няма да намаляваме броя на нашите войници там, напротив, ще увеличим броя им“, посочи държавният глава.

Президентът даде подробности пред представители на няколко медии за идеята, която от Министерството на отбраната са предложили на Турското външно министерство – за създаване на военна база в Северен Кипър. „Нямаме проблем с базата“ в турски Кипър, каза президентът, отбелязвайки, че Турция е много близо до острова, така че няма проблем да достигне до неговите брегове. „Ще отнеме само минути достигането до Средиземно море. Но това не е така за Гърция. Ние не се нуждаем от създаването на военна база там“.

Ердоган припомни предишните опити за решаване на проблемите на разделения Кипър и обвини гръцката част на острова, че е отхвърлила плана на Анан. "Отсега нататък ще прилагаме нашата собствена рецепта", категоричен бе Реджеп Ердоган.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com