X
 
 

Турската опозиция поиска сертификат за спечелено кметско място в Истанбул

1620 0
Турската опозиция поиска сертификат за спечелено кметско място в Истанбул
Снимка: CHP
Основната опозиционна Народно-републиканска партия (НРП) внесе официална молба в Районната избирателна комисия (РИК) в Истанбул с искане да бъде издаден сертификат за спечелени избори от нейния кандидат за кмет на световния мегаполис – Екрем Имамоглу. Това предаде „Хабертюрк”, цитиран от агенция "Фокус". Председателят на областното ръководство на НРП в Истанбул – Джанан Кафанджъоглу, дойде в Съдебната палата и депозира молбата заедно с Бугра Кавунджу – местен лидер на коалиционния партньор „Добрата партия” (ДП).

В искането на НПР и ДП се посочва фактът, че още сутринта на 1 април е станало ясно – Екрем Имамоглу печели вота с разлика от над 24 хиляди гласа. След извършеното отстраняване на технически грешки, повторно преброяване на пренареждането чрез референции на недействителните гласове и на над 92% от всички бюлетини, резултатът е същият - Екрем Имамоглу отново води с близо 16 хиляди гласа. Поради тази причина според НРП/ДП, вече няма никаква пречка да му бъде издаден сертификат за спечеленото кметско място в Истанбул.

Ердоган се стреми с всички сили и средства към власт над Истанбул

Ердоган заяви, че е имало някои "организирани престъпления" при гласуването за кмет на Истанбул, когато резултатите показаха, че кандид...

В текста на молбата се прави препратка и към практиката от предишни местни избори в Истанбул. На кметския вот на 29 март 2009 година, сертификатът е бил връчен на 3 април на Кадир Топбаш от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). На изборите на 30 март 2014 година това е станало на 8 април – също на Кадир Топбаш от ПСР. И при двата предишни местни вота е имало оспорване, а окончателните резултати са оповестени чак през месец май, аргументират се още от НРП/ДП, цитирани от „Хабертюрк”.

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално