"Турски поток" ще се провали, смята български евродепутат

14841
"Турски поток" ще се провали, смята български евродепутат

Русия няма да строи фалшиви турски потоци. След година ще трябва да обяснява защо няма пари за строежа на "Турски поток". Това заяви пред Actualno.com евродепутатът от Европейската народна партия (ЕНП) Светослав Малинов.

"Ако не се лъжа, даже сърбите обявиха, че не разчитат на “Турски поток”. Относно гърците, те имат други проблеми в момента", коментира ситуацията Малинов и изказванията на Атина, че ще участва в проекта.

Светослав Малинов: Преговорите по ТПТИ са на ръба на ефективността - толкова са прозрачни

Преговорите по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) се водят на ръба на ефективността - толкова са про...

В началото на май Гърция заяви, че не смята да се отказва от строежа. "Този газопровод ще доведе на ново ниво сътрудничеството и енергийната сигурност в Европа", заяви тогава гръцкият министър на индустриалната реформа Панайотис Лафазанис след среща със специалния пратеник на Държавния департамент на САЩ.

В момента Турция очаква пускането на "Турски поток" след 2017 г., като преговорите все още продължават. Същевременно сръбският външен министър Ивица Дачич помоли ЕС да излезе с ясна позиция по въпроса. "По принцип ние сме заинтересовани, искаме да участваме в цялата тази история около проекта. Каним ЕС още в началото да навлезе в същността на проблема, ясно да се изкаже, да не създава проблем” заяви той на брифинг за резултатите от преговорите с Москва.

Русия като заплаха за енергийната сигурност на Европа?

"Според мен Русия приключи с имперските си амбиции. Москва не е проблем от гледна точка на енергийните източници. Тя може да се окаже проблем за други неща, но в момента Русия не може да се откаже от сътрудничеството си с Европа. Приключиха възможностите да изнудва", заяви Малинов, който е политолог, преподавател по политически науки в Софийския университет. По думите му на дипломатичския фронт нещата са приключили преди два месеца.

"Русия, ако иска да си отмъсти на Европа, трябва да спре "Северен поток" (по дъното на Балтийско море, бел. ред.), през който може да се захранват и Полша, и Румъния, и България. Москва обаче никога няма спре "Северен поток", защото ще фалира. Руската страна, ако се лиши от него и от Украйна, се лишава от най-благонадеждния платец, наречен Европейски съюз", заяви Малинов, който е заместник-член в Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в Европейския парламент.

НАТО: Русия може да окупира Прибалтика за 2 дни

"Руската армия може да окупира страните от Прибалтика за два дни", заяви чешкият генерал Петр Павел, който от 1 юни ще оглави военния...

"Отказът на Русия да провежда геополитика чрез енергийните си възможости не означава, че европейският проблем е решен", смята обаче Светослав Малинов. Той подчерта сегашната тежка зависимост и липса на диверсификация на енергийните източници на Стария континент. "Той ще бъде същия дори ако имаме максимално приятелски настроено правителство в Москва", каза той. Евродепутатът обърна внимания на изграждането на интерконектори и терминали за втеченен газ. "Не може един континент да се остави да зависи от енергийни източници, свързани само с една държава", каза още той.

Енергиен съюз в Европа

Говорейки за нуждата от енергиен съюз в Европа, Малинов коментира, че трябва да се постигне такъв тип интреграция на енергийните системи, че енергийните възможности на отделните в страни членки да се съотнасят така, както частите на една държава. "Например, ако има проблем с тока във Варна, Бургас да помогне. Има централизирано звено, което контролира процеса и се оказва помощ на най-уязвимите, като детски градини и болници. Това си го представете на европейско ниво. Това е смисълът на енергийния съюз. Това ще даде енергийна независимост на Европа, но и същевременно максимална енергийна ефективност", каза Малинов. По думите му е нужно всеки да знае кой какви договори има и при какви условия са сключени. "Това дава изключително много сила при преговори", заяви българският евродепутат.

Според него енергийният съюз ще се осъществи стъпка по стъпка. "След 20 години, когато Европа ще е много по-енергийно обвързана и стабилна, ще се види, че благодарение на Владимир Путин Европа е тласната в правилната посока", заяви Светослав Малинов.

"Южен поток"

Русия и Турция все още преговарят за "Турски поток"

Ще бъде неточно, ако днес заявим, че газопроводът "Турски поток" ще тръгне през 2016-2017 г. Това заяви турският посланик в Русия Уми...

Според Малинов също така е било ясно, че Москва няма намерение да изгражда "Южен поток". "Нарочно поискаха собствеността върху тръбите и знаеха, че ЕК няма да се съгласи. Целта им беше дълбоко да се навлезе в строежа и да се наемат работници в Русия и Сърбия. Накрая, когато се разруши проектът, да обвиняват Европейския съюз и така да предизвикат настроения против Брюксел", заяви той.

"От Русия обясняваха как няма пари за “Южен поток”, но ще се направи “Турски поток”. След една година Путин ще трябва да обясни защо няма пари за “Турски поток”", посочи евродепутатът.

Според Малинов състоянието на Русия е непоносимо при сегашните й желания да бъде имперска сила. По думите му обаче, ако тя иска да бъде просто една нормална благоденстваща страна и се откаже от имперските си амбиции, положението би било различно.

Малинов обясни, че през 90-те години на миналия век Запада каза на Украйна да предаде ядрения си арсенал, като гарантира, че никога няма да допусне Киев да бъде ощетен териториално. “Сега репутацията на целия Запад в собствените им очи е накърнена. Те никога няма да приемат Крим, никога няма да простят на Путин и всичко, което може да бъде направено срещу Русия, ще бъде направено и то се вижда”, каза Светослав Малинов.

В края на миналата седмица председателят на комисията по енергетика в парламента и бивш министър на енергетиката Делян Добрев също изрази подобно мнение за "Турски поток". "Не е реалистично да се очаква проектът "Турски поток" да се осъществи и то в същия капацитет като планирания за "Южен поток", тъй като в реализирането на "Турски поток" няма никаква икономическа логика", каза той след заседание на енергийната комисия.

ЕК: "Газпром" си е договорила "нечестна" цена за доставка на газ за България

"Газпром" може да е постигнал монополната си позиция на пазара в Централна и Източна Европа посредством несвързани едно с друго споразу...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com