Гърция не смята да се отказва от "Турски поток"

10220
Гърция не смята да се отказва от "Турски поток"

Гърция не възнамерява да се откаже от изграждането на разклонението на "Турски поток" в страната. Това заяви гръцкият министър на индустриалната реформа, опазване на околната среда и енергетиката Панайотис Лафазанис след среща със специалния пратеник на Държавния департамент на САЩ и координатор на международните енергийни отношения Амос Хочстейнъм, предаде БГНЕС, позовавайки се на ТАСС.

"Ние подкрепяме преминаването на газопровода през нашата страна, тъй като считаме, че този проект е от полза за гръцкия народ. Този газопровод ще доведе на ново ниво сътрудничеството и енергийната сигурност в Европа", заяви министърът.

"Гърция възнамерява да стане енергиен център", допълни още той. 

Гръцкият външен министър Никос Коциас миналият месец беше на посещение в САЩ, където заяви, че държавният секретар Джон Кери е казал, че Щатите са готови да направят контраоферта за инвестиции в газопровод в Гърция на тази на руската "Газпром".

Ръководителят на руската газова компания "Газпром" обяви, че "Турски поток" ще бъде пуснат в експлоатация през декември следващата година.

"Постигнато е споразумение между Русия и Турция за старт на експлоатацията на газопровода "Турски поток" и доставки по него през декември 2016 г. Графикът на "газпром" по проекта ще се основава на постигнатото споразумение", заяви Милер след срещата му с турския министър на енергетиката Тенер Йълдъз.

"Турски поток" е алтернатива на проекта "Южен поток", чието изпълнение Русия прекрати през декември 2014 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com