Унгария отрича да е помагала на Груевски да избяга, думи на сръбския президент сочат друго

1338
Унгария отрича да е помагала на Груевски да избяга, думи на сръбския президент сочат друго
Снимка: БГНЕС

След срещата на министрите на външните работи на страните-членки на Европейския съюз, която се проведе снощи (19 ноември) в Брюксел, унгарският първи дипломат Петер Сиярто заяви, че нито един негов европейски колега не е повдигнал въпроса за убежището на бившия македонски премиер Никола Груевски.

Сиярто каза, че Груевски е пожелал да подаде молба за убежище в унгарско посолство, а правителството на Унгария не е имало никаква роля в неговото пристигане в страната, предаде БГНЕС. Унгарските власти за пръв път са научили за случая в една от съседните страни на Македония, през която бившият македонски министър минавал, заяви външният министър и добави, че Груевски "напълно законно е дошъл в Унгария в съответствие с националните и международни закони и всички пресичания на границите са законни".

Груевски е влязъл нелегално в Албания на път към Черна гора, твърди Тирана

Предполага се, че бившият македонски премиер Никола Груевски е влязъл незаконно в Албания, когато е избягал по пътя си към Унгария, за ...

Унгарските власти, въз основа на мерките за сигурност, решиха да разгледат молбата му за убежище в централната служба на Бюрото за предоставяне на убежище в Будапеща, уточни външният министър на централноевропейската страна.

Сиярто заяви, че ще проведе двустранни разговори с македонския външен министър Никола Димитров в рамките на срещата на високо равнище на НАТО в Брюксел, която ще се проведе в началото на декември.

"За Унгария подкрепата на Македония не е въпрос на партийно или правителствено съчувствие", каза той. Сиярто също така повтори позицията на правителството на Унгария, че това не е политически, а правен въпрос.

Същевременно сръбският президент Александър Вучич обяви, че Груевски минал през Сърбия с редовни документи.  Според Вучич "истинският въпрос е, как Груевски е напуснал Македония и дали по това време той е бил издирван или не?"

"На 11 ноември през нощта, между 1:00 и 2:00 часа, нямаме официална информация по този въпрос, Груевски влиза на територията на Албания. Там той се легитимира, заедно с още двама унгарци...След това влиза в Черна гора през граничния пункт Божай, отново с редовни документи и с пасаван, който е издаден от унгарското посолство в Тирана", каза още Вучич и поясни: "След това на 11 ноември влиза в Сърбия с редовна лична карта, придружаван от същите две лица. На 12 ноември в 5:11 часа лицето напуска Сърбия през Граничния пункт "Хоргош" с пасаван № 100 501 издаден в Тирана, с лична карта и придружаван от двама души с дипломатически документи и дипломатическа кола".

Черна Гора обяви: Груевски е минал съвсем легално през страната

Ръководителят на черногорската дипломация Сърджан Дарманович заяви, че в случая с бившия македонски премиер Никола Груевски, Черна гора...

По това време срещу него няма никаква заповед за международно издирване. На 13 ноември в 19.:5 часа от бюрото на Интерпол в Скопие е издадена тази заповед. С една дума, ако бяхме спрели Груевски, това щеше да означава отвличане от наша страна, подчерта Александър Вучич.

Сръбският президент заяви, че е разговарял с Никола Груевски по време на погрома на македонския парламент на 27-ми април. Тогава той му се обадил от Виена с молба да призове за успокояване на ситуацията. След това са имали и разговори във връзка с Европейската народна партия.

Вучич каза, че в момента имал "нормална комуникация с македонския премиер Зоран Заев".

Междувременно един от адвокатите на Никола Груевски Еленко Миланов заяви пред телевизия "Телма", че е бил потърсен от бившия македонски премиер. Юристът заяви, че съдът и вътрешното министерство са уведомени за този разговор. Те знаят както номера на Груевски, така и всичко, което се съдържа в телефона на адвоката му.

Телефонният разговор между издирвания за корупция Груевски и Миланов се е състоял още на 13 декември вечерта. Това е същия ден, когато бившият лидер на ВМРО-ДПМНЕ обяви във Facebook, че е избягал в Унгария, за да търси убежище. Двамата освен разговори са комуникирали и чрез СМС.

Македония работи по съкратена процедура за екстрадиция на Груевски

Министерството на правосъдието на Македония работи ускорено за събиране и изготвяне на необходимата документация за екстрадирането на б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com