X
 
 

Управляващата коалиция на Румъния се разпадна - сега накъде?

1465 0
photo of Управляващата коалиция на Румъния се разпадна - сега накъде?
Снимка: iStock/Guliver
Управляващата коалиция в Румъния вече я няма, а разпадането ѝ изправя Социалдемократическата партия (СДП, наследник на румънските комунисти) пред опасността да падне от власт, коментира агенция Reuters в свой материал, цитиран от БГНЕС.

По-малкият партньор в управлението Алианса на либералите и демократите (ALDE) се оттегли и остави правителството на Виорика Дънчила уязвимо на вот на доверие в парламента. Дънчила има 45 дни да поиска такъв вот от парламента, но тя написа във Facebook, че правителството ѝ ще продължи да управлява "с помощта на политици, които имат куража да подкрепят този процес."

Ще изгуби ли Румъния 10 милиарда евро от фондовете на Евросъюза?

Румъния рискува да загуби 10 млрд. евро от многогодишната финансова рамка за периода 2014-2020 г., ако правителството не ускори усвоява...

Кризата настъпи, след като лидерът на ALDE, бившия премиер Калин Попеску-Търичану, обяви, че е загубил доверие в политиката на СДП и оттегля партията си от управлението. Това стана, след като не беше удовлетворено искането на Попеску-Търичану да е единствения кандидат за президент на проправителствените партии в предстоящите през есента избори. Вместо него, СДП предпочете да издигне Виорика Дънчила като конкурент на заемащия поста Клаус Йоханис.

Въпреки тежката ситуация за румънските социалисти, на които не достигат 25 депутати за мнозинство в парламента, не е сигурно, че ще има предсрочни избори. Дънчила може да потърси коалиция с Демократичния алианс на унгарците в Румъния. Дори това да не проработи, анализатори смятат, че опозицията е разпокъсана и не иска избори.

"Не виждам много други партии да бързат да вземат управлението", каза политическия коментатор Кристиан Патрашкониу. "В момента, изчакване на изборите е най-рационалната политическа позиция", допълни той.

Следващите редовни парламентарни избори в Румъния трябва да са през 2020 година.

Хиляди протестиращи румънци поискаха оставката на правителството

Хиляди хора протестираха по улиците на Букурещ, Румъния, с призиви за оставка на правителството, съобщава БНР. Демонстрациите се случва...

На евроизборите през пролетта гласоподавателите се обърнаха срещу управляващите, като подкрепата за СДП беше почти наполовина, в сравнение с получените гласове на изборите за парламент през 2016 година. ALDE също претърпяха загуби, като изобщо не преминаха минималния праг за изпращането на евродепутат. Оттеглилият се партньор на СДП имаше няколко министри и сега Виорика Дънчила трябва да търси техни заместници. Управлението на СДП може и да продължи, но партията едва ли ще е способна да прокарва определена политика, а ще трябва да поотделно да търси подкрепа за всеки закон, предложен в парламента.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Световен ден на храната

Световният ден на храната се чества по инициатива на Организацията по изхранване и земеделие към ООН, и се отбелязва ежегодно на 16 октомври. Инициативата...