В Черна гора осъдиха руски агенти за опит за преврат в страната

3020
В Черна гора осъдиха руски агенти за опит за преврат в страната
Снимка: Pixabay

Черногорски съд осъди двама руски агенти за опит за преврат срещу правителството на страната през октомври 2016 г. Едуард Шишмаков и Владимир Попов бяха признати за виновни и осъдени задочно съответно на 12 и 15 години за участието в комплот за убийството на тогавашния премиер и настоящ президент Мило Джуканович и блокиране на членството на страната в НАТО. Това предаде BBC, цитирана от "Монитор", като припомня, че Черна гора се присъедини към Алианса през 2017 г.

Присъдите са били произнесени вчера (9 май), като общо 14 души бяха изправени пред черногорското правосъдие по обвиненията за опит за преврат, зад който според разследващите стои Кремъл. По пет години затвор получиха двама от лидерите на проруския опозиционен алианс „Демократичен фронт“ – депутатите Андрия Мандич и Милан Кнежевич. Останалите обвинени също са признати за виновни. Сред тях е още един черногорец – шофьор, работил с двамата политици, и 9 сърби. Това са бившият генерал от сръбската полиция Братислав Дикич, осъден на 8 години затвор, двама членове на сръбски ултранационалистки групи – Педраг Божичевич и Неманя Ристич (по седем години всеки, но са осъдени задочно), Срболюб Джорджевич и Милан Душич (по 18 месеца), Бранка Милич (3 години), Драган Максич (година и девет месеца) и Кристина Христич.

В Черна гора чакат края на делото за подкрепян от Русия преврат

Съдът в Черна гора заседава днес, 9 май, за да издаде присъди на 14 души, обвинени в планиране на насилствено сваляне на правителството...

Според черногорските разследващи, двамата руснаци, които са получили и най-високите присъди, са агенти на руското военно разузнаване ГРУ. За Попов има и международна заповед за арест, издадена от Интерпол. Според съвместно разследване на британския сайт „Белингкет“ и изданието „Инсайдър“от ноември 2018 г., Попов е псевдоним, зад който се крие агентът от ГРУ Владимир Мойсеев. От „Белингкет“, които през годините са разследвали намеса на руската държава в конфликта в Украйна и в отравянето на Скрипал във Великобритания, разкриха, че в периода 2013-2016 г. Попов (Мойсеев) е посещавал многократно България, Гърция и Грузия, а също така и Сърбия и по-конкретно столицата Сърбия.

Какви са обиненията?

Според съдията всеки член от тази криминална организация е имал своя задача и желание да използва насилие и всяване на страх при изпълнението ѝ. Според спецпрокурора Миливое Катнич, заговорът е предвиждал убийството на прозападно настроения Мило Джуканович със снайпер. Това е трябвало да се случи на изборите на 16 октомври 2016 г. Заговорниците планирали след това да нахлуят в парламента и да наложат на власт проруско правителство. Опитът за преврат обаче се проваля, след като службите прихващат информация за него и заговорниците са арестувани. След арестите Мило Джуканович разкрива, че при обиските са открити 125 000 евро заедно с униформи. При пледоариите по делото пък спецпрокурорът Катнич обяви, че са намесени „руски националисти“, но без директно да обвинява обкръжението на президента на Федерацията Владимир Путин.

Самата Русия отрича обвиненията, че е замесена в опита за преврат като „абсурдни“. Проруската опозиция в страната пък ги изкарва „фалшив акт, целящ инкриминирането на опонент“.

Черногорски бизнесмен обвини политиците в рекет, иска очна ставка в ефир

Черногорски бизнесмен, обвиняван в измама, каза, че е бил рекетиран от политици и предизвика президента Мило Джуканович на телевизионен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Обвинена в убийството на трите си дъщери: Доживотен затвор за гъркиня

Дрон падна в Румъния близо до границата с Украйна: Тече разследване (ВИДЕО)

Взрив в най-голямата петролна рафинерия в Румъния (СНИМКА)

Земетресение от 5,7 разлюля Гърция

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com