В Черна гора чакат края на делото за подкрепян от Русия преврат

2476
В Черна гора чакат края на делото за подкрепян от Русия преврат
Снимка: Thinkstock

Съдът в Черна гора заседава днес, 9 май, за да издаде присъди на 14 души, обвинени в планиране на насилствено сваляне на правителството с руска помощ през 2016 година, предаде БГНЕС. Доказателствата за предполагаемия заговор остават неясни, дори след толкова дълъг процес.

Подсъдими са двама проруски лидери на опозицията, Андрия Мандич и Милан Кнежевич, които рискуват до 8 години затвор, ако бъдат осъдени по обвинения, че са членове на престъпна група, която е планирала преврата. Няколко сърби също са сред обвиняемите, включително бивш генерал, както и двама руснаци, представени от прокурорите като служители на разузнаването, които са съдени задочно.

Според специалния прокурор, провалилият се заговор е опит да се попречи на малката балканска страна да се присъедини към НАТО, на което Москва се противопостави по това време. Москва отрече всякакво участие. Прокурорите също така твърдят, че е имало план за убийство на сегашния президент, а след това и премиер Мило Джуканович, лидер в черногорската политика, който ръководи страната от 1991 г. насам.

Черногорски бизнесмен обвини политиците в рекет, иска очна ставка в ефир

Черногорски бизнесмен, обвиняван в измама, каза, че е бил рекетиран от политици и предизвика президента Мило Джуканович на телевизионен...

След като процесът започна преди 19 месеца, проруската опозиция в Черна гора го оспори като подкрепен от правителството "лов на вещици", целящ да унищожи техния политически лагер. Тяхната коалиция, Демократичният фронт, беше основната опозиционна сила срещу Джуканович и неговата партия по време на преврата, за който се твърди, че е бил планиран в деня на парламентарните избори през октомври 2016 година.

"Без този така наречен държавен преврат режимът със сигурност щеше да бъде в опозиция днес," каза лидерът на опозицията Мандич при закриването на процеса. Той обвини Джуканович, че се е възползвал от "вълната от антируска истерия, за да атакува" опонентите си.

Прокурорът Саша Чаденович казва, че 14-те обвиняеми принадлежат към "организирана престъпна група, която е действала според добре дефинирани правила, със строги вътрешен контрол и дисциплина".

Но много въпросителни остават след месеците на съдебни производства.

Напрежението в Черна гора е пред ескалация

Политическата ситуация в Черна гора сериозно се изостри след арестуването на един от лидерите на опозиционната партия Демократичен фрон...

Оръжията, които заговорниците са планирали да използват, никога не бяха показани в съда. Според обвинителния акт десетки автоматични оръжия и боеприпаси са били хвърлени в езеро в съседна страна, въпреки че не се посочва коя е тя. По-късно прокурорите заявиха, че един сърбин, който е предоставил оръжията, ги унищожава по искане на правосъдието на Черна гора.

"Без тези оръжия историята за насилственото премахване на властта е неубедителна", каза адвокат на защитата пред АФП, допълвайки, че обвинението не е предоставило "солидни материални доказателства" по време на процеса.

Друг любопитен факт е, че един от ключовите свидетели на прокуратурата, сръбският гражданин Александър Синджелич, се отказа от показанията си. Синделич първоначално свидетелства в съда, че Демократичният фронт е "финансиран с пари от Русия", което би помогнало на преврата. Но през март, точно преди края на процеса, той каза пред сръбски телевизионен канал, че не е имало "план за насилие в Подгорица", само антиНАТО "протест".

В годините след предполагаемия опит за преврат Джуканович беше избран за президент през 2018 година, Черна гора се присъедини към НАТО и правителството продължи преговорите си за присъединяване към Европейския съюз.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com