В Гърция към момента има 32 000 мигранти

2919
В Гърция към момента има 32 000 мигранти
Снимка: Getty Images/Guliver

Гърция обяви, че на нейна територия в момента има близо 32 000 мигранти. В момента има 6875 бежанци, които са пристигнали от Турция в егейските острови и 24 985 души в континенталната част на страната. Това обяви заместник-министърът на отбраната Димитрис Витсас по време на пресконференция, цитиран от AFP. 

На 18 февруари Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия, Македония и държавите от Вишеградската четворка се разбраха за общ съвместен контрол по границите и по-конкретно на македонско-гръцката. Това беше направено, с цел да не се допускат лица, които нямат право на убежище и нямат документи в Европа. Страните не допускат от Гърция в Македония да влизат повече хора от това количество, което може да премине по така наречения Балкански маршрут. 

Ципрас: Ще приемем нито повече, нито по-малко от полагащата ни се квота за бежанци

Гръцкият премиер Алексис Ципрас постави основните искания на Атина за решаване на бежанската криза пред председателя на Европейския съв...

В началото на седмицата хиляди мигранти се струпаха на границата между Македония и Гърция край Идомени. В понеделник македонската полиция, която охранява границата с Гърция, беше нападната от стотици млади мъже. Те замеряха с камъни и дървета служителите на реда, които бяха принудени да вземат мерки, за да защитят границата и да не допуснат незаконното им навлизане на македонска територия. Тълпите от млади мъже пробиха част от оградата, като предварително унищожиха бодливата тел. Те бяха посрещнати от добре въоръжени полицаи с щитове и шлемове. Това не уплаши нахлуващите, които започнаха да ги замерят с камъни. Полицията се защити и използва сълзотворен газ, разпръсвайки мигрантите. Според добре осведомени източници мигрантите са били снабдени със специални ножици за рязане на тел от гръцките власти.

Броят на мигранти, преминаващи през Егейско море от Турция за ЕС остава прекалено висок, каза пък председателят на Европейския съвет Доналд Туск след разговори с турския премиер Ахмет Давутоглу, предаде БГНЕС.

"Ние се съгласихме, че бежанския поток все още остава прекалено висок и са необходими по-нататъшни действия“, заяви Туск. В същото време обаче той поздрави Анкара за увеличаването на сътрудничеството си, в това число и засилването на крайбрежните патрули и затягане на визовите режими. 

Посещението на Туск е част от регионалната му обиколка, в рамките на която той вече посети Словения и Гърция. 

Борисов против засилен контрол на вътрешните балкански граници, иска укрепване на външните за ЕС

България високо цени традиционно приятелските си отношения с Чехия, както и сътрудничеството с Вишеградската група. Това заяви министър...

По-рано днес от Атина той предупреди икономическите мигранти, запътили се към Европа, да не идват към континента, като в същото време порица държавите членки, предприел едностранни действия за справяне с кризата. 

В петък председателят на Европейския парламент ще се срещне с турския президент Реджеп Ердоган в Истанбул

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com