В Сърбия не достигат здравни работници и шофьори

2060
В Сърбия не достигат здравни работници и шофьори
Снимка: Getty Images/Guliver

Анестезиолози, невролози, педиатри, офталмолози са само част от специалистите, които не достигат в здравната система на Сърбия. Броят им е намалял наполовина заради пандемията от коронавирус, съобщава порталът Нова.рс.

Според анализа на Фискалния съвет за 2021 г. Сърбия има дефицит от 5 000 здравни работници. Но оценка на Института за обществено здраве „Д-р Милан Йованович-Батут“ установи, че в здравната система на Сърбия не достигат повече от 1 000 лекари, което накара правителството да разпореди на Министерството на здравеопазването да предприеме всички необходими мерки и да отведе младите висшисти в болниците.

Неваксинираните медици в Гърция ще бъдат уволнявани

Министърът на здравеопазването на Гърция Танос Плеврис заяви, че неваксинираните медици, които сега са в неплатен отпуск, ще бъдат увол...

„Ангажирането на 1 000 лекари ще означава много за нашата здравна система, но само ако се насочат към дефицитни специализации. Това означава, че ще почакаме още няколко години, преди тези млади лекари да започнат да работят като специалисти. В бюрото 1 000 лекари чакат да бъдат назначени и не знаем какво става с тях. Сърбия се нуждае от специалисти, а това няма как да стане за един ден. Надяваме се, че поне някои от тези млади хора ще получат постоянна работа“, каза д-р Горица Гьокич – председател на управителния съвет на Съюза на лекарите и фармацевтите в Сърбия.

Сърбия се сблъсква постоянно и още един сериозен проблем – отлива и постоянния недостиг на професионални шофьори. Единственият начин да спре тази тенденция е премахване на забраната за придобиване на категория Е преди навършване на 21 години, както и намаляване на цените на разрешителните за камиони, пише вестник „Данас“.

Икономистите, обаче, са на друго мнение и твърдят, че масовото заминаване на професионални шофьори в развитите държави не може да бъде спряно без увеличаване на доходите им в Сърбия. Вътрешните транспортни компании са изправени пред остър недостиг на работна ръка и се смята, че в момента в Сърбия липсват около 10 000 шофьори на камиони, автобуси и други големи превозни средства. Проблемът ще се задълбочи, ако производството започне да расте, тъй като няма кой да транспортира суровините и готовата продукция.

Сърбия остана без достатъчен брой шофьори, защото получаването на документ за управление на камиони може да се получи само в оторизирани учебни центрове и струва скъпо – около 3000 евро.

Петков: Газовата свързаност между България и Сърбия ще бъде нашият приоритет (ВИДЕО)

За региона е много важно да има максимална свързаност и да сме сигурни, че всички синергии между двете ни страни сме успели да ги отклю...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com