Вартоломей обсъди с гръцкия архиепископ въпроса за Македонската църква

2198
Вартоломей обсъди с гръцкия архиепископ въпроса за Македонската църква
Снимка: БГНЕС

Вселенският патриарх Вартоломей е обсъдил с главата на Гръцката православна църква архиепископ Йеронимос въпроса за статута на Македонската православна църква /МПЦ/- Охридска архиепископия по време на визитата си в Атина.

Двамата са дискутирали църковния въпрос, се казва в краткото съобщение. Разговорът между патриарх Вартоломей и архиепископ Йеронимос идва само няколко дни след като Вселенската патриаршия пое отговорност за уреждане на каноничния статут на МПЦ.

Миналата седмица Светият Синод на ВП обсъди въпроса с нерешения каноничен статут на Охридската архиепископия. ВП съобщи, че е получено писмо в патриаршията от македонския премиер Зоран Заев, с което той иска помощ и подкрепа за разрешаване на въпроса със статута на църквата в Република Македония.

В края на съобщението от Светия Синод на Вселенската патриаршия се казваше: "Реши да се заеме с този въпрос, да предприеме необходимите стъпки, съгласно неприкосновените исторически и канонически права, отговорности и привилегии на първопрестолната Вселенска патриаршия.“

Миналата есен Македонската православна църква /МПЦ/ - Охридска архиепископия поиска от Българската православна църква /БПЦ/ съдействие за уреждане на нейния каноничен статут и тя да бъде нейна Църква - майка. В края на ноември Св. Синод на БПЦ създаде и специална комисия са уреждане на статута на МПЦ начело с митрополит Киприан. В началото на месец януари в Св. Синод на БПЦ се проведе среща с архиепископ Стефан - главата на МПЦ- ОА и няколко митрополити. На Великден България даде и благодатния огън на Македония, която за първи път го получи официално. Съвсем неочаквано и в противоречие на всички нейни стъпки от ноември месец 2017г., на 14 май Св. Синод на БПЦ реши да не изпраща свои представители за празненствата по повод 1000-годишнината на Охридската архиепископия, която се проведе на 28 май в Охрид, Р Македония, предаде БГНЕС.

По повод спора за името преди два дни архиепископ Йеронимос каза, че "църквата има ясна позиция - не дава името си, но това не е работа на църквата". "Църквата не организира протести. Гражданите избраха парламент и този парламент носи отговорност. Гърците носят отговорност чрез вота си, а парламентът ръководи страната", каза още архиепископ Йеронимос.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com