Вьоса Османи: Косово е обект на нападение

2357
Вьоса Османи: Косово е обект на нападение
Снимка: БГНЕС

Косово е подложено на нападение, заяви президентът на страната Вьоса Османи в интервю за CNN.

Тя наблегна на искането на Прищина сръбската държава да предаде престъпника Милан Радойчич, който призна участието си в нападението на 24 септември в Банско в Звечани, при което беше убит сержантът от косовската полиция Африм Буняку.

Още: Европарламентът призова Вучич да спре дестабилизацията на Балканския регион

Османи заяви, че Сърбия няма добра история в областта на правосъдието. "Косово е обект на нападение. Косово е жертва на акт на агресия, който се е случил само преди седмица. Разбира се, първото нещо, което искаме, е Радойчич и другите терористи да бъдат предадени на Република Косово, за да може да се въздаде истинско правосъдие. Сърбия няма добра история по отношение на правосъдието. Няма нито един случай, в който престъпниците, извършили военни престъпления и геноцид в Косово и Босна, да са били изправени пред съда", каза Османи.

Османи заяви, че "в този диалог има само една конструктивна страна и това е Република Косово, която е изпълнила над 99% от задълженията си за тези 12 години, точно обратното на това, което направи Вучич". Тя настоя Сърбия да бъде санкционирана, защото в противен случай ще бъде насърчена да използва насилие след насилие.

Още: Косово: Сърбия изпълнява плана на Путин

По време на интервюто за CNN Османи заяви, че все още няма потвърждение, че сръбската армия е напуснала границата с Косово. "Все още няма потвърждение, че това се е случило, и ние работим в много тясно сътрудничество с нашите съюзници и партньори от трансатлантическата общност, за да потвърдим това, но е много важно да се отбележи, че в момента, в който говорим, Косово е изправено пред безпрецедентни предизвикателства, предизвикателства за сигурността, произтичащи от акта на агресия на Сърбия, който се случи на 24 септември. Това беше ясен акт на агресия, разпоредена от вземащите решения, от държавния орган на Сърбия, извършен от терористи и паравоенни групи. Но този акт на агресия не се случи веднага, той беше планиран, добре структуриран и подготвен с единствената цел да се анексира северната част на Косово в "кримски стил". За щастие косовската полиция, с подкрепата на международните партньори, спря изпълнението на този план", заяви президентът Османи.

Още: Курти: Сърбия да бъде наказана заради подкрепата ѝ за нападението срещу косовската полиция

"В Белград искат да продължат ескалацията, искат да продължат плана си за дестабилизиране на Западните Балкани и чрез това да позволят на Путин да открие нов фронт срещу Запада на Западните Балкани. Ние работим със съюзници и партньори и няма да позволим това да се случи. Изключително важно е обаче да спрем това, като накажем Сърбия чрез налагане на санкции срещу нея. В противен случай, ако няма санкции и строги мерки срещу Сърбия след този акт на агресия, те ще бъдат насърчени да използват насилие след насилие и то не само срещу Косово, но и срещу останалата част от региона", заяви още Османи, цитирана от БГНЕС.

Тя подчерта, че липсата на равновесие в диалога е насърчила президента на Сърбия Александър Вучич да действа така, както постъпи в неделя - да извърши акт на агресия. "Що се отнася до Република Косово, това, което поехме в Брюкселското споразумение през февруари тази година, това, което поехме в Охридския анекс през март тази година, Косово се ангажира да изпълни и Косово ще изпълни задълженията, произтичащи от това споразумение... Това означава това, което предвижда член 7 от това споразумение, а именно самоуправление за сърбите", заяви Османи в интервюто, дадено за CNN.

"Но нека не забравяме какво иска Косово, което е много ясно и просто. Искаме баланс, искаме справедливост в този диалог, което за съжаление не получихме, и тази липса на баланс и липса на справедливост в процеса също насърчи Вучич да действа така, както го направи в неделя, защото вярва, че може да избегне наказание/обвинение. Неговите престъпни групи нападнаха 93-ма войници от КФОР през май, нямаше никаква потърсена отговорност, така че сега те смятат, че могат да избягат от всякаква отговорност, затова нападнаха Косово", добави Османи.

Още: Нова доза напрежение между Косово и Сърбия след призив на Прищина към ЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com