X
 
 

Все още няма виновен за бягството на Груевски

566 0
photo of Все още няма виновен за бягството на Груевски
Снимка: Getty Images/Guliver
Този, който избяга, не казва. Тези, които трябваше да разберат, все още не знаят – вече три месеца бягството на бившия министър-председател на Македония Никола Груевски остава неразкрита мистерия за Прокуратурата на Македония. Това коментира скопската телевизия „Телма“ в материал за изявлението от органа, в което се посочва, че все още няма доказателства за това кой е помогнал на бившия лидер на ВМРО-ДПМНЕ да достигне до Унгария.

„Преслушани бяха разговори, прегледани бяха снимки, разпитани бяха 57 души – и всичко това, за да обявят днес, че не са установили наказателна отговорност на длъжностните лица. Разследването предполага, че е имало пропуски, и то на компентентните институции. Коя точно – няма отговор“, заключава телевизията, цитирана от "Фокус".

Вучич призна, че знаел за бягството на Груевски

Сръбският президент Александър Вучич призна, че е знаел за бягството на бившия македонски премиер Никола Груевски и че той ще мине през...

Досега получените доказателства сочат, че има някои недостатъци в действията на компетентните институции, които не представляват престъпно деяние и не са под юрисдикцията на прокуратурата, подчертаха властите.

Специализираната прокуратура и Министерството на вътрешните работи заявиха, че нямат представа дали Груевски се е подготвял за бягството. Намеренията му за пръв път са усетени от банките, след като бившият македонски премиер изтегли 120 000 евро. Още на същия ден те са уведомили както Специализираната прокуратура, така и финансовото разузнаване. Катица Янева отрече воденият от нея орган да е бил информиран за изпразването на сметките на Груевски.

Пътят на беглеца започва от Скопие, но как той е стигнал в Албания, няма доказателства. След няколко месеца „правна голгота“ албанските власти информираха следователите, че техните видеозаписи са изтрити, подчертава телевизията. Те са уведомени устно, че материалът не е запазен, че продължителността на съхранението на записите е различна на граничните пунктове.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители