X
 
 

Вучич и Додик обсъдиха съдбата на Дейтънското споразумение

762 0
Вучич и Додик обсъдиха съдбата на Дейтънското споразумение
Снимка: Bosnia presidency
Президентът на Сърбия Александър Вучич се срещна днес със сръбския член на Председателството на Босна и Херцеговина(БиХ) Милорад Додик, като тема на разговорите е бил Дейтънският мирен договор, съобщава МИА.

Според Вучич, Дейтънският договор е от историческо значение, тъй като той беше единственото възможно решение, при което всички изгубиха, но и спечелиха и който помогна за запазването на мира.

Ердоган за Босна и Херцеговина: Преразгледайте Дейтънското споразумение

Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова за преразглеждане на Дейтънското мирно споразумение от 1995 г., с което се слаг...

„Ние ще приемем всяко решение, с което ще бъдат съгласни и трите народа в БиХ”, заяви Вучич и подчерта, че Белград следи внимателно всичко, което сръбският народ в БиХ има да каже.

Според него, Хърватия няма повече интерес от Сърбия да смени Дейтънския договор.

„Що се отнася до сърбите, в наш интерес е оцеляването на Дейтънското споразумение и оцеляването на Република Сръбска като ентитет в БиХ. Ако сръбският народ не е съгласен, по-добре да не се навлиза в тази тема”, смята Вучич.

По време на пресконференцията Милорад Додик подчерта, че Сърбия е гарант на Дейтънския договор, а в същото време е отстранена от Съвета за прилагане на мира „и това, което не защитаваме там са останки от Дейтънското споразумение”.

Полицията в Босна откри мистериозно изчезналото копие на Дейтънското споразумение

Мъж е бил арестуван от служители на Министерството на вътрешните работи на Република Сръбска, след като в апартамента му е било открито...

Това е направено насила от страна на международната общност, но „каквито и да са корекции на договора са невъзможни”. Додик подчерта, че няма намерение да разговаря за нищо друго, освен за връщането на първоначалния текст от Дейтън.

„Каквито и да било разговори за промяна на Дейтън означава смъртна присъда за БиХ. В такъв случай ние нямаме причина да останем в Босна и Херцеговина”, заяви Додик.

Александър Вучич беше категоричен, че ще поиска отговор от международната общност за спазването правата на сърбите в съседни държави.

Actualno.com

Етикети: