X
 
 

Вучич от Охрид: Мини-Шенген в ход, правим всичко сами

3674 4
Вучич от Охрид: Мини-Шенген в ход, правим всичко сами
Снимка: Getty Images/Guliver
Сръбският президент Александър Вучич заяви тази сутрин в Охрид, че досегашните разговори с македонския премиер Зоран Заев и албанския премиер Еди Рама са "много добри" и че първото видимо споразумение ще бъде по-лесно преминаване на граничния пункт Прешево, а пътуването до Северна Македония и Албания само с лична карта може да се очаква до Нова година.

Какво беше постигнато на срещата, вижте тук.

Вучич каза за РТС, че "това са тектонични промени, които ще повлияят на привличането на преките чуждестранни инвестиции, защото инвеститорите искат стабилност и голям пазар".

Според неговите думи Прешево е третият важен пункт за Сърбия след Батровци и Градина, а решението фитосанитарна инспекция да работи 24 часа в денонощието ще ускори транзита на товарни автомобили от двете страни и ще намали оперативните разходи.

Той обяви, че с незначителни промени в законите едно и също разрешение за работа може да важи и за трите държави и че признаването на квалификациите ще бъде хармонизирано. „Това ще ни бъде от полза, защото имаме проблеми с работната сила и в същото време създаваме добри инвестиционна среда, изпращайки послание за стабилност и свобода на движение до пространство от 12 милиона души", добави президентът.

„Намерението е на летището в Белград да нямате нужда от специални документи за Албания, никой да не ви иска документи, да имате възможно най-малко документация и колкото се може по-малко гранични проблеми. Когато кацнете в Скопие, вече няма да ви питаме как отидохте там, можете да отидете в Белград или Тирана, това е един вид „Мини-Шенген“.

Той обяви, че трите държави ще могат да създават туристически маршрути заедно, че могат да се посещават Белград, Копаоник, Златибор и Охрид или Дуръс наведнъж, което, добави той, е особено привлекателно за азиатските туристи.

Президентът на Сърбия очаква натиск върху подобни решения, въпреки че това са целите на Берлинската конференция. „Сега правим всичко, което искаше ЕС, но сами“, заключи Вучич.

Вучич: Сърбия няма пари за С-400

Сърбия няма пари за закупуването на руски системи С-400. Това заяви в интервю за националната телевизия сръбският президент Александър ...

Той очаква атаките да са разнообразни, както в региона, с различни политически оправдания, така и атаки отвътре, но добави, че "не му пука какво ще се каже, защото знае, че това е добре за хората в Сърбия".

Той благодари на американците за подкрепата им по проекта и също така заяви, че ще потърси подкрепа и от френския президент Еманюел Макрон.

"Очаквам на предстоящата среща с Еманюел Макрон в Париж да получа подкрепа за проекта „Малък Шенген“, но и да чуя за новата методология, предложена от френския президент, каза тази сутрин сръбският президент Александър Вучич от Охрид", попитан за срещата във вторник с Макрон.

Вучич заяви, че няма да подценява идеите на Макрон и няма да ги омаловажава, както правят другите.

„Ако получим подкрепа, ще създадем напълно нови условия и това може да бъде един от източниците на ускорен растеж през следващите години. Ако получим подобна поддръжка, няма да е лесно всичко това да се разруши. Може би никога не сме имали по-важни разговори с Макрон“, заключи Вучич.

Йеремич: Вучич ни води към Велика Албания и членство на Сърбия в НАТО

Лидерът на Народната партия (НП) и член на опозиционния Алианс за Сърбия (АзС) Вук Йеремич заяви, че "разграничаването" с Косово и допу...

Той каза, че е благодарен на американците, които подкрепят проекта и се надява да получи подкрепата на Макрон, защото без него би било трудно да се получи европейска подкрепа.

Вучич подчерта, че е също толкова важно да чуе от френския президент за новата методология, т.е. идеята за визията на Европейския съюз и политиката на разширяване.

Той припомни, че е разговарял с френския президент "открито в продължение на седем часа" по време на посещението на Макрон в Белград.

„Той има голяма енергия и ако част от това, за което говори, може да бъде реализирана, мисля, че това би било добра новина за Сърбия. Искам да чуя лично от него какво мисли и тогава можем да направим някои планове за бъдещето“.

Изказвайки се пред телевизия Пинк, Вучич заяви, че ще вечеря с Макрон и други участници в Мирната конференция, но е особено благодарен, че ще има среща тет-а-тет.

Вучич: В Охрид ще определим приоритетите на „Малкия Шенген”

Президентът на Сърбия Александър Вучич проведе днес среща с ръководителя на Делегацията на ЕС в Белград Сам Фабрици, с когото обсъдиха ...

"Днес цяла Европа говори за Макрон и това, което реши. Започна обща гонитба, в която Сърбия няма да участва, не само защото Макрон демонстрира приятелство с нея", каза Вучич.

Той припомни, че Макрон изнесе емоционална реч в Белград по време на посещението си, заявявайки, че иска да даде подкрепа и помощ на сърбите.

Тристранната среща в Охрид продължава и днес. На нея присъстват председателят на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич и министърът на икономиката на Черна гора Драгица Секулич.

Преди срещата на лидерите на Западните Балкани, Заев, Вучич и Рама приеха "Декларация, определяща приоритетите и мерките за насърчаване на регионалното сътрудничество".

Декларацията се основава на сътрудничеството, съвместната ангажираност и отстраняването на всички пречки пред свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали като принос на гражданите на всички страни в региона за постигане на общата им крайна цел - пълноправно членство в ЕС.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Македонецъ 2 Македонецъ преди 2 месеца Профил на трол?
  Разбира се , че Р.България води изключително грешна политика към Р.Македония. в услуга на Блудницата /ес/. Един вид Другарят Октомври ако беше Стоманата в Р.Македония щеше да бъде най големият враг на тази Клика*89 И именно заради Българският му произход.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Един вид Югославия възкръсна...българия изпусна македония.....да живее Малък шенген.....
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  България няма ни една магистрала за европа за разлика от македония,албания,косово,черна гора,босна,херцеговина,сърбия,хърватия,словения....да живее новия балкански ес и шенген.....а бойко да ги духа за истамбул и ислямете с неговите магистрали....
  : 0 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Нощес към три часа влизам през калотина в бг се че влезнах под земята в мрак и разорана целина...в сърбия магистралата свети като през деня ог ниш дк калотина....тука мрак като в гроб.....бойкоооо,бойко съсипа държавата!!!!
  : 0 !
Седмичен хороскоп за 20 - 26 януари
Седмичен хороскоп за 20 - 26 януари

Овен Това ще е седмица, в която събитията ще са решаващи за вашето професионално развитие. От значение ще е вашата реакция на случващото се и степента,...