Вучич: Ситуацията в Украйна обедини много от противниците на Сърбия

3913
Вучич: Ситуацията в Украйна обедини много от противниците на Сърбия
Снимка: GettyImages

Ситуацията в Украйна е обединила много сръбски противници, които се опитват да я използват срещу сърбите. Това заяви сръбският президент Александър Вучич по повод 27-ата годишнина от хърватската военна операция "Буря", при която според сръбските власти са били убити около 2000 сърби, а над 200 000 са били изгонени от Хърватия, предаде БГНЕС.

"Ситуацията в Украйна обедини мнозина срещу Сърбия, за да унищожат сръбския народ. Може би са намерили подходящия момент, може би са намерили подходящото време, може би са си помислили, че е време да направят това, което Будак и Туджман са обещали, независимо от това от коя част на региона са", каза Вучич на митинга.

Русия ще разклаща Балканите, искри ще има не само в Косово, според дипломат

В последния ден от юли вниманието на света беше приковано към събитията на границата между Сърбия и Косово, които се развиха стремителн...

"Те грешат за едно нещо. Това вече не е Сърбия, Сърбия на поражението, която ще се страхува от тях, която няма да им се противопостави. Много грешите, ние ще защитим. В Сърбия и ще отговорим на истерията, лъжите и заплахите с мир, търпение и решителност", подчерта сръбският лидер.

Много от бежанците, оцелели след операцията, сега живеят в Северна Сърбия, в района на Бачка в автономната провинция Войводина, чийто център е град Нови Сад. В четвъртък във всички църкви в Бак и в няколко други епархии се провеждат литургии и панихиди за жертвите.

Още по темата Украйна - четете тук.

Докато в Сърбия тези дни ежегодно са посветени на възпоменание и траур, в Хърватия 5 август е един от най-големите национални празници. Град Книн, на 200 км южно от Загреб, ще бъде домакин на централните церемонии по случай "Деня на победата и националната признателност и Деня на хърватските защитници" в петък. Ръководството на страната и католическият клир ще се съберат в Книн, който преди операцията през 1995 г. е бил главен град на Сръбска Крайна.

Косовските сърби премахнаха барикадите, напрежението остава

Възстановена е работата на ГКПП "Ярине" и "Бърняк" на границата между Косово и Сърбия, след като късно снощи бяха вдигнати барикад...

Операция "Буря" е проведена от 4 до 7 август 1995 г. от хърватската армия и полиция с цел унищожаване на самопровъзгласилата се Република Сръбска Крайна - сръбска териториална единица, създадена на хърватска територия през 1991 г. с подкрепата на Белград. Операцията завърши с победа за хърватските сили, които си възвърнаха контрола над една пета от територията на страната, загубена в началото на 90-те години. Официален Белград нарича "Буря" най-голямото етническо прочистване след Втората световна война.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Главчев обсъди с Курти разширяване на сътрудничеството на България с Косово

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com