Вучич: Сърбия е готова на компромисно решение за Косово

1246
Вучич: Сърбия е готова на компромисно решение за Косово
Снимка: Getty Images/Guliver

Сърбия е готова на компромисно решение за Косово, но яко някой си мисли, че тя би дала всичко, без да получи нищо, жестоко се лъже.

Това послание отправи сръбският президент Александър Вучич от Виена, където разговаря с австрийския канцлер Себастиан Курц. Австрия поема от 1 юли щафетата на ротационното председателство на Европейския съюз от България. И също има за приоритет евроинтеграцията на Западните Балкани. Част от преговорните глави за бъдещото членство на Сърбия е нормализация на отношенията с косовските албанци:

Испания ще позволи на Косово да влезе в ЕС само като сръбски регион?

Испания би се съгласила Косово да влезе в ЕС само като сръбски регион. Мадрид не отстъпва от позицията си за блокиране на европейската ...

Накрая гражданите на Сърбия ще отсъдят по този въпрос. Дали като президент на Сърбия искам да се държа като всички останали и да забия като щраус глава в пясъка. И да кажа - няма проблем, ще чакаме още 200 години, а вашите деца и внуци ще преживяват същите мъки като нас, нашите бащи и дядовци. Или сте готови да направите нещо, което би било компромис и за сърбите, и за албанците. Аз съм готов да опитам, знаейки, че за това ще трябва да платя с невъзможност да издържа и оцелея във властта.

Александър Вучич допълни, че и на властите в Прищина им е ясно, че трябва да направят нещо, за да получат нещо и косовските сърби.

Вчера (03 февруари) президентът на Косово Хашим Тачи даде интервю за Франс прес, в което изрази надежда за историческо споразумение между Прищина и Белград още през тази година. След 15 дни косовските албанци ще празнуват 10-годишнината от едностранното обявяване на независимостта на страната им. За Сърбия обаче Косово по конституция продължава да бъде част от нея.

Тачи изрази надежда очакваната идната седмица стратегия на Еврокомисията за разширяването на съюза със страните от Западните Балкани да бъде оптимистична и конкретна. "Евросъюзът много закъсня с Косово и Западните Балкани", смята Хашим Тачи.

Косово: Сърбия е отделила $300 млн. за лобиране срещу независимостта ни

Сърбия е отделила $300 млн. за лобиране по света срещу независимостта на Косово, заяви косовският министър на външните работи Беджет П...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com