Заев: Проблемите със София са несъществени, очакваме помощ за тях от САЩ

3265
Заев: Проблемите със София са несъществени, очакваме помощ за тях от САЩ
Снимка: Министерски съвет

Проблемите между София и Скопие са „несъществени“, а в разрешаването на конфликта Северна Македония очаква помощ от най-мощните западни правителства, включително новата администрация на президента Джо Байдън. Това заяви македонският премиер Зоран Заев в интервю за „Политико“.

Заев отхвърли идеята на европейския комисар по разширяването Оливер Вархели за отваряне на преговорите за членство с Албания, като същевременно се забавят тези със Северна Македония. Според него Германия, Словакия и Гърция са сред тези, които ясно са заявили, че не споделят мнението на унгарския комисар.

„Има ясно послание срещу разединяването и се надявам, че България ще го възприеме“, каза Заев.

Премиерът предположи, че Вархели може да се е опитвал да подтикне Северна Македония и България да постигнат споразумение за справяне с възраженията на София.

„Винаги вярвам в добрите намерения и вярвам, че той е искал да окаже натиск върху нас и България да намерим решение, ако е възможно“, каза още той.

"От наша страна се надяваме и най-мощните западни правителства, включително новата администрация на президента Джо Байдън, да помогнат за разрешаването на конфликта", каза той.

Ако няма пробив, предупреди премиерът, процесът на разширяване ще бъде замразен поне година и половина, докато се провеждат избори в България и в големите сили на ЕС Германия и Франция.

Според него Северна Македония е положила големи усилия да осигури членството си в големи западни политически организации - дори е променила името си от Македония, за да завърши десетилетия спор със съседна Гърция. Тази промяна е позволила на страната да се присъедини към НАТО, но „ЕС все още не е изпълнил обещанието си за преговори за членство“.

„Толкова много жертви. И след това ЕС не направи нищо? Това е проблем. Ние показваме повече европейски ценности и европейски маниери, отколкото ЕС“, каза Заев в интервюто, проведено при посещението му в Атина миналата седмица в края на европейско дипломатическо турне.

По думите му ЕС „нанася удар по репутацията на Балканите“ и ще загуби още повече позициите си срещу съперничещи сили, ако скоро не започне преговори за членство с неговата страна и Албания.

Разочарованието от ЕС в региона се усложнява и от изоставането на блока в предоставянето на коронавирусни ваксини на балканските си съседи, което ги кара да се обърнат за ваксини към Русия и Китай, каза още той.

„Много от очакванията на нашите граждани не са оправдани и поради това евроскептицизмът се увеличава“, каза Заев.

Той заяви, че невъзможността за започване на преговори ще засегне не само страната му и Албания, но и по-широкия регион на Западните Балкани, който сега е заобиколен от членове на ЕС и е бил сцена на поредица от войни през 90-те години, когато Югославия беше разкъсана.

„Ако не се види, че ЕС изпълнява обещанията си в региона, това ще даде и по-малко стимул на Косово и Сърбия да разрешат различията си в подкрепяните от ЕС преговори и ще направи по-малко вероятно Босна и Херцеговина да се справи с реформите, необходими за преговорите за собственото ѝ членство“, аргументира се той.

И ако продължава забавянето по пътя на региона към ЕС, каза Заев, "се отваря повече място" за други сили, визирайки Русия и Китай.

По отношение на ваксините Заев заяви, че правителството му е платило политическа цена за доверието в солидарността на ЕС.

„Ваксините закъсняха“, каза той. „Чакахме толкова дълго и хората търсеха отговорност от мен. Беше наистина неприятна атмосфера."

Правителството на Заев е настоявало месеци наред да се придържа към ваксините, одобрени от Европейската агенция по лекарствата на ЕС. Но в крайна сметка то е избрало преговори с Китай и дарения от Сърбия.

Зоран Заев: В ЕС знаят, че нашата македонска идентичност и език не са на масата за преговори

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев, тази вечер по покана на вицепрезидента на Европейската комисия и върховен представ...

Първата пратка за Северна Македония от ЕС чрез системата COVAX за международно споделяне на ваксини стигна до Скопие по-рано този месец, лично доставена от комисар Вархели.

Заев отбеляза, че по-голямата дистанция на сръбския президент Александър Вучич от ЕС и НАТО му дава гъвкавост да действа по-бързо.

„Вучич бързо се обърна към Русия и Китай за ваксини и страната му изпреварва съседите си и голяма част от Европа при използването на ваксини.

Въпреки всички неуспехи, Заев заяви, че е оптимист, че ЕС може бързо да възстанови загубените позиции.

"Разочарованието, което се появи през последните пет до шест месеца, може да бъде възстановено със силно послание за разширяване за онези страни, които го заслужават, а Северна Македония и Албания наистина заслужават да направят следващата стъпка," заключи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com