Заради мигрантите Турция подготвя иск срещу Гърция

2127
Заради мигрантите Турция подготвя иск срещу Гърция
Снимка: Getty Images/Guliver

Турските власти обявиха, че подготвят да внесат в Европейския съд за човешките права обвинения срещу Гърция. Причината е начинът, по който властите в Атина се отнасят към мигрантите по границите на балканската държава.

Според Турция Европейският съюз все още не е представил конкретно решение на проблема с хилядите бежанци, които са се струпали по неговите външни граници, предава Reuters, цитирана от Агенция "Фокус".

НА ЖИВО: Мигрантският натиск по гръцко-турската граница се засилва

Президентът Реджеп Ердоган по-рано се срещна с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, докато хиляди мигранти, по-рано живеещи в Турция, опитваха да влязат през границата с Гърция на територията на ЕС, което доведе до сблъсъци с полицията и от двете страни на контролно пропусквателния пункт.

В същото време ЕС де факто каза на Турция, че използва мигрантите за политическо оръжие.

На фона на нарастващото напрежение днес турският президент Ердоган, трябва да се срещне с руския президент Владимир Путин. Срещата Путин - Ердоган: Какво ще стане?

Анкара по-рано пък обвини гръцките сили на реда, че са застреляли един мигрант и са ранили няколко други, което Атина отрече и на свой ред обвини турските власти, че помагат на бежанците да преминават границата нелегално.

Министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Союлу заяви пред CNN Turk, че властите се готвят да се обърнат към Европейския съд, заради гръцките действия срещу мигрантите. Според него семействата на убитите мигранти са предоставили на Анкара тези правомощия.

Според него 135 хил. души вече са преминали гръцката граница през Одрин в рамките на една седмица, като се позова на информация на силите на реда на Турция. Тези цифри са много по-високи от числото, посочвано от Гърция и други наблюдатели.

Проф. Владимир Чуков: Турция има причини да запази добрите си отношения с България

В момента наблюдаваме един много комплексен конфликт от три други конфликта, които се нанасят един върху друг, като епицентърът е война...

Турция е част от ескалиращия конфликт в сирийската провинция Идлиб, където по-рано загуби и десетки военнослужещи. Анкара се страхува, че конфликтът ще доведе до нова бежанска вълна и оправда с това решението си да „отвори“ границите за намиращите се на нейна територия около 3,6 млн. мигранти към Европа, въпреки постигнатото между нея и Брюксел споразумение, съгласно което ЕС ще предоставя на турската страна средства, с които тя да се справи с бежанската криза. Турция твърди, че ЕС не е изпълнил задълженията си по нея.

Използват ли турски сили сълзотворен газ срещу гръцката полиция заради мигранти? (ВИДЕО)

Турският правителствен говорител Ибрахим Калън по-рано заяви, че Шарл Мишел не е отправил „конкретно“ предложение за мигрантската криза в преговорите си с Ердоган, но добави: "Надяваме се някак да формулираме план скоро и да го получим бързо, така че да го приложим веднага, след като постигнем споразумение".

Той допълни, че не счита решението на Турция да окуражава мигрантите да отидат в Европа като „политическо изнудване“, както го окачествиха европейските лидери.

"Това е двоен стандарт, ЕС може да мобилизира и изпрати стотици милиони евро към Гърция за дни, но използва бюрокрацията като оправдание, що се отнася до Турция", добави Калън.

Борел от Анкара: ЕС и Турция трябва да работят ръка за ръка (СНИМКИ)

Европейският съюз и Турция трябва да работят заедно за справяне с общите предизвикателства, заяви върховният представител на ЕС по въпр...

Още по темата:

ЕС създаде чудовището Ердоган

Албания с извънредни мерки заради евентуална вълна от мигранти

Младен Маринов: Ще поискаме финансова помощ от Европейския съюз заради мигрантите

Експерти: ЕС трябва да прекъсне всякакви връзки с Турция

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com