Зоран Заев: Ще бъда следващият премиер на Македония

2691
Зоран Заев: Ще бъда следващият премиер на Македония
Снимка: БГНЕС

Лидерът на македонските социалисти Зоран Заев изрази увереност, че ще бъде следващият премиер на Македония, въпреки че ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски му пречи - дори със случаи като този, при който все още неизвестни официално лица нахлуха в македонския парламент и биха депутати, включително самия Заев.

Относно нападението в парламента на Македония, Заев призна, че един от депутатите от албанската партия „Беса” излязъл и изпял албанския химн, но той самият осъжда това. В македонския парламент може да се пее само македонският химн, уточни лидерът на СДСМ. Той е категоричен, че не е възможно да се въведе албанският език като втори официален език в Македония и напомни, че съгласно конституцията в Македония албанският може да се употребява като майчин език.

Протестиращите в Македония насочиха гнева си към ЕС

48 часа след погрома в македонския парламент, Скопие изглежда сякаш нищо подобно не се е случвало. Съботният ден започна с пълно спокой...

Нападението в македонския парламент беше по сценарий на ВМРО-ДПМНЕ. Минах с няколко конеца, зашиха ме добре, сега съм добре и ще бъдем по-добре сигурно. Имам три конеца на главата – два на челото и един на устата, обяви Заев в интервю за bTV.

„Официално определихме случилото се като умишлен опит за убийство… от бандата, която влезе в Народното събрание. Повече от три – три и половина часа нямаше никаква помощ от полицията. Несъмнено беше опит за убийство – със заканите на тези, които ни нападаха, с пламъка в очите им, с виковете „Убийте ги!”, „Ето сега ще го хванем да го убием!” разказа македонският политик.

По думите му неколцина политици са били в пресцентъра на парламента, за да говорят пред журналисти и да информират гражданите за новоизбрания председател на събранието. Докато говорел Заев, вратите на парламента били отворени от депутатите на ВМРО–ДПМНЕ, така че да влезе тълпата.

„Това беше премислен сценарий на нашия политически опонент, който все още е на власт в Македония, който пет месеца след изборите няма намерение да предаде властта. Има формирано мнозинство, 67 депутати от общо 120. Когато видяха, че намерихме начин по конституция да отблокираме парламента и да изберем нов председател, те по премислен сценарий дадоха възможност – чрез отварянето на вратите от вътрешната страна, да влязат хората”, разказа още Зоран Заев.

Зоран Заев: Вчера имаше опит за умишлено убийство

„Това вчера беше добре планиран опит за умишлено убийство“, заяви лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ)...

По думите му всичко, което се прави в Македония в момента, е заговор от страна на ВМРО-ДПМНЕ да не предаде властта, защото се плашат, че ще отговарят за всичките престъпления, които са направили. Той е убеден, че президентът Георге Иванов нарушава конституцията с отказа си да му даде мандат за съставяне на правителството, но македонските социалисти са готови да се справят и с това.

На въпрос дали се страхува за живота си той отговори: „Животът ми е най-малко важен. Важни са животите на македонските гражданите. Без значение от цената, Македония отново ще бъде нормална страна, където ще царува демокрацията и свободата, правото и правовата държава; и ще бъдем рамо до рамо с нашите съседи, и ще бъдем пълноправни членове на ЕС и НАТО”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com