48 часа по-късно: БФС обяви, че ще има избор на нов президент!

20836
48 часа по-късно: БФС обяви, че ще има избор на нов президент!
Снимка: Джем Юмеров / Actualno.com

Българският футболен съюз най-после излезе с официална позиция - близо 48 часа след кървавия протест срещу футболната централа, довел до ексцесии и множество ранени в центъра на София. От БФС направиха свой прочит на събитията в пространна декларация, която завършва с това, че през следващата година ще бъде насрочен конгрес за избор на нов президент на централата.

БФС с официална позиция след протеста

От БФС за пореден път прехвърлиха отговорността на СДВР и УЕФА за полемичното решение мачът България - Унгария да се играе при закрити врата. Освен това футболната централа смята, че "крайното решение на УЕФА" да се затвори стадиона за публика е било "абсолютно оправдано". БФС отново акцентира на това, че ако мачът с Унгария бе пропаднал, това е щяло да доведе до "огромни санкции" за българския футбол и за държавата.

протест срещу БФС

3-те страни според БФС, отговорни за ексцесиите в София

Освен това от БФС посочиха три страни, на които трябва да се търси отговорност за ексцесиите в столицата:

  1. организаторът на протеста
  2. институцията, позволила провеждането на протеста
  3. публичните подстрекатели на протеста

БФС ще свика нов Конгрес, не каза нищо за оставки

В края на своята позиция БФС пише, че през следващата седмица Борислав Михайлов ще свика спешно заседание на Изпълнителния комитет, на което да се насрочи дата за Конгрес през 2024 година. Не се казва обаче дали ръководството на БФС, начело с Борислав Михайлов, ще подаде оставка след насрочването на Конгреса.

ОЩЕ: Долу ръцете от г-н Борислав Михайлов!

Борислав Михайлов

Публикуваме позицията на БФС без редакторска намеса:

"Два дни след грозните сцени в центъра на европейска столица, ръководството на Българския футболен съюз държи за пореден път да представи обстоятелствата и причинно-следствените връзки, довели до ескалацията на напрежението пред Националния стадион „Васил Левски“.

Хронологията на събитията е както следва – след сигнал от Столичната дирекция на вътрешните работи с предупреждение за рисковия характер на европейската квалификация между България и Унгария, а именно: „Ръководството на СДВР изразява мнение, че футболната среща между националните отбори на България и Унгария следва да се изиграе на стадион извън столицата, чиято инфраструктура и капацитет позволяват нормалното провеждане на мач от подобен ранг“, Българският футболен съюз, според изричните регулации на УЕФА за провеждане на мачове от квалификациите и финалите на Евро 2024 (чл. 28.01), изпрати информацията до европейската футболна централа.

На 3 ноември, след анализ на получените данни и независима оценка на риска от страна на звеното за сигурност и безопасност на УЕФА, в БФС постъпи официално писмо с препоръка двубоят между България и Унгария да бъде проведен на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив при закрити врата.

Последвалото развитие на случая е достатъчно известно на цялата българска общественост – БФС получи отказ от община Пловдив въпреки предварително подписаното споразумение между двете институции. След спешни разговори с УЕФА и СДВР, столичната полиция изпрати до БФС писмено уверение, че мачът може да се изиграе на Националния стадион „Васил Левски“, тъй като съществува промяна в обстоятелствата, а именно – липса на зрители по трибуните.

Българският футболен съюз е крайно огорчен и разочарован от онова, което се случи в центъра на София по време на двубоя, но е категоричен, че предвид всички сигнали за провокации, получени от различните държавни и международни институции, крайното решение на УЕФА е абсолютно оправдано. Това бе потвърдено и от присъствалите на двубоя представители на европейската централа – дежурния делегат на срещата, двамата офицери по сигурността, както и специално изпратения за случая съветник на президента на УЕФА. Всички те изразиха мнението, че предприетите мерки и организацията на домакините са направили така, че мачът да се изиграе – защото в противен случай санкциите за българския футбол, респективно за българската държава, щяха да бъдат огромни.

БФС също така подчертава, че отговорниците за ескалацията на напрежението и сблъсъците пред стадиона трябва да се търсят в организатора на протеста, институцията, позволила неговото провеждане, но основно – в публичните подстрекатели на протест, предварително анонсиран като изключително „мирен“. БФС изказва благодарност на СДВР за навременната реакция и предотвратяването на още по-сериозни инциденти и престъпления.

Българският футболен съюз обаче не може да приеме уличното или фейсбук “правосъдие” да потъпква всички демократични ценности, заложени в конституцията на Република България, както и тези в Устава на БФС. Живеем в правова държава с установени правила, които няма как да бъдат задраскани или заобиколени заради нечия амбиция.

През следващата седмица президентът на Българския футболен съюз ще свика спешно заседание на Изпълнителния комитет с цел насрочване на дата за Конгрес през следващата година."

ОЩЕ: Бербатов пред CNN: Замръзнали сме във времето, още сме в 94-та

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ БГ:

Обрат: Звезда на Левски склони да подпише нов договор

Ботев Пловдив отнесе близо 10 бона глоба след триумфа за Купата, треньорът изгоря за един мач

ЦСКА започна с промените по високите етажи на властта

Нова звезда на ЦСКА: За мен е чест да нося този екип, искам да остана

Колумбийски гранд иска да отмъкне звезда на Берое под носа на Лудогорец

Ботев показа Купата на България на Общинския съвет в Пловдив (СНИМКИ)

Бразилец пристигна в София за подпис с Левски

Лудогорец влиза в битка с англичани, нидерландци и унгарци за офанзивен халф

Сензацията в Първа лига следи треньора на ЦСКА

Радостта на Ботев от спечелената Купа на България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com