508 клуба избират новия президент на БФС

3094
508 клуба избират новия президент на БФС
Снимка: БГНЕС

508 клуба ще гласуват за нов президент и ръководство на Българския футболен съюз на извънредния конгрес на централата днес. От Изпълкома са констатирали отпадането на 5 футболни клуба от системата на БФС, с което общият брой на редовните членове става 526, а от тях свой представител-делегат са излъчили 508. Именно тези 508 делегати ще определят кой ще е президент на БФС през следващите четири години. От БФС потвърждават и че гласуването на 12 октомври ще се проведе с интегрална бюлетина. Всеки клуб има по 1 глас, независимо в кое ниво на футбола ни се състезава.

Димитър Бербатов и Борислав Михайлов са основните претенденти за президентския пост в БФС

Фирма, свързвана с Пеевски, строила Националната футболна база. Не е ясно къде са 2 млн. евро

Националният футболен център в Бояна е струвал 10 милиона евро, от които 9,5 милиона финансирани от УЕФА. Това заявява председателят на...

Извънредният конгрес на БФС, свикан от Софийски градски съд, ще се проведе в НДК от 10:00 часа. Кандидатите за президентския пост в централата са шестима: Борислав Михайлов, Димитър Бербатов, Христо Порточанов, Ивайло Дражев, Христо Христов и Георги Захариев.

Междувременно часове преди конгрeса спортният сайт Sportlive. bg съобщи, че настоящото ръководство се е погрижило за отсядането и обгрижването на някои от делегатите с цел да подкрепят настоящия председател. Подробности чете тук

Михайлов наследи покойния вече Иван Славков-Батето през 2005 година, но подаде оставка през 2019 година, след като резултатите особено на националния отбор станаха трагични и определено имаше натиск и от тогавашния премиер Бойко Борисов, след като отнесохме 0:6 от Англия на "Васил Левски". В изненадващ обрат обаче Михайлов се върна на поста преди няколко месеца, след като стана ясно, че Бербатов ще се опита да оглави БФС.

Припомняме, че президентът на БФС, който сам назначава изпълнителния комитет, не се контролира от никого. В самия комитет също има много лица, които стоят от дълго време.

Години наред се говори, че ДПС има силно влияние в БФС, като контролира голяма част от клубовете в страната. Няколко мандата в изпълнителния комитет на футболния съюз изкара бившият депутат от партията и член на оперативното бюро Камен Костадинов (преди време той каза, че е "безобидна, но сериозна глупост твърдението, че ДПС ръководи БФС").

Фейсбук провокация или реалност: Опит да се наблегне на спор на Димитър Бербатов с охранител

Димитър Бербатов се държи като мутра! Това твърди Анжела Стефанова във Фейсбук. Тя публикува видео с негово участие във групата “...

Още през 2008 г. Михайлов коментира темата за връзката между футбола и политиката след първото си преизбиране. "Чух, че той (Бойко Борисов) казва, че ДПС са ми осигурили 30 гласа - в това няма нищо лошо. Аз спечелих изборите със 160 гласа в моя полза, което прави 60 гласа разлика с конкурента. Така че ако са 30, това не е било достатъчно. И не виждам нищо лошо, така или иначе има клубове в тези региони. Просто политиците не трябва да използват футбола", заяви тогава бившият вратар, цитиран от "Спортал".

Според Бербатов "политиката е несъмнено свързана с футбола в България". "Футболът е политика на моменти. Трябва да се благодари на местната власт и общините в отделните малки райони, защото ако тях ги няма, някои отбори приключват. Този казус го има", заяви той пред bTV преди седмица.

Силата на парите

Според устава на съюза "президентът е разпоредител с бюджета на БФС". "Той може да възложи на изпълнителния директор извършването на определени действия на разпореждане със средствата от бюджета", гласи основният документ на организацията.

"В българския футбол има много малко пари, за да има корупция за каквато се говори. Тя трябва да бъде търсена на други места", каза наскоро Михайлов пред Нова телевизия. Пред bTV посочи, че бюджетът за последните четири години е бил около 80 млн. лева.

Боби Михайлов: За последните 16 години си поставям оценка "5", в БФС няма корупция

Президентът на БФС Борислав Михайлов си постави отлична оценка за работата си относно прозрачността на футболния съюз и борбата с коруп...

Годишният финансов отчет на БФС за 2020 г. показва, че футболният съюз има приходи от стопанска дейност в размер на 4.3 млн. лева и приходи от нестопанска дейност в размер 16.3 милиона лева. Основните стопански приходи са от финансиране - почти 2.7 милиона лева, приходи от телевизионни и други права - 650 хиляди лева и приходи от реклама - 528 хиляди лева. Фрапиращо ниски са приходите от продажба на билети - едва 33 хиляди лева, което единствено може да се обясни от пандемичната ситуация в страната и провеждане на редица срещи на националните отбори без публика, а така също и намаляване на броя на изиграните срещи. Ниски са приходите и от продажба на стоки - 73 хиляди лева само, коментира пред "Дневник" Юлиян Михов, който е директор бизнес развитие за Централна и Източна Европа в "ПрайуотърхаусКупърс".

Отчетът показва, че през 2020 г. БФС продължава да осъществява проекти, финансирани от ФИФА и УЕФА. От международната федерация са дошли 5.4 млн. лева. От 2020 г. програмата на УЕФА "Хеттрик" влиза в петия си цикъл, който ще продължи до 2024 г. с подобрени условия. За това време България - като всяка друга европейска федерация - ще получи 4.5 млн. евро за инвестиции, както и по 2.4 млн. евро всяка година за оперативни разходи, участие в турнири, семинари, проекти, за развитие на женския футбол, на треньори и съдии и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ БГ:

Костов: Андреев ще пази срещу ЦСКА, искахме вратаря на Локо Пловдив, но... (ВИДЕО)

Ботев Враца обърна Пирин и направи важна стъпка в борбата за оцеляване (ВИДЕО)

Лудогорец иска да строши трансферния си рекорд с Якуб Пьотровски

Пирин Благоевград официално отиде в ръцете на двама бизнесмени

В ЦСКА подписали с българин за 3 години, пращат го да трупа опит другаде

Стамен Белчев умува дали да забие Хайнц на пейката срещу Левски

"Против съм, но...": Георги Иванов каза какво ще стане, ако пак има инциденти на Вечното дерби

100 години Етър: Български легенди сътвориха празник с 8-голово зрелище (ВИДЕО)

Собственикът на Локомотив Пловдив скочи на избягал от клуба

Легенда на Локомотив Пд: Лудогорец заслужено ще е шампион, Ботев ще е на финал за Купата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ