Европейско първенство по футбол: Поклон пред капитана, донесъл европейска титла за младежите ни

2814
Европейско първенство по футбол: Поклон пред капитана, донесъл европейска титла за младежите ни

Една от най-лошите ни кампании за Европейско първенство по футбол е тази за шампионата през 1980 година. Тогава България завършва на предпоследно място в квалификационната си група, в която се намира почти изцяло британска компания – Англия, Северна Ирландия и Ейре. В мачовете с британските отбори вкарваме едва един гол и печелим само домакинството срещу Ейре.

Представянето ни е доста учудващо предвид големите играчи, които имаме. Една от най-ярките ни звезди от онези години е нападателят на Левски Павел Панов. Той е юноша на Септември, а в кариерата си играе още в Хасково и гръцкия Арис. Като малък Панов тренира лека атлетика и борба, дори е бил градски шампион в класическата борба. През 1969 година Панов е част от младежкия ни национален футболен отбор, с който печели титлата за младежи на Европа. Точно Панов решава съдбата на тази титла – финалът с ГДР завършва наравно и тъй като няма дузпа, се хвърля монета, като Панов избира правилно, както прави Джачинто Факети за титлата на Италия през 1968 година на Европейското първенство по футбол за мъже. Своеобразният бенефис на Панов за националния отбор е в евроквалификацията срещу Англия – на 6 юни, 1979 година, когато губим с 0:3. Неговата кариера е силно повлияна от счупване на глезен в мач срещу Аякс.

Европейско първенство по футбол: България се гордее с един от най-резултатните защитници в света

С европейското първенство през 1976 година започва една поредица от три шампионата на Стария континент, в които България няма с какво т...

Павел Панов е четирикратен шампион на България и петкратен носител на Купата на страната Има 309 мача (301 за Левски и 8 за Спартак) и 136 гола (131 за Левски и 5 за Спартак) в "А" група. Голмайстор на първенството през 1977 г. с 20 гола за Левски. Футболист № 1 на България през 1977 г. Има 44 мача (7 като капитан) и 13 гола за националния отбор.

Кой става шампион на Европа през 1980 година и защо това първенство е последното в първоначален формат - научете в архивите на Sportlive.bg за историята на Европейското първенство по футбол през 1980 година!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ