Европейско първенство по футбол: Радостта на народа

2203
Европейско първенство по футбол: Радостта на народа
Снимка: levski.bg

Черната серия по отношение на евроквалификации продължава и при опита на България да се класира за Европейското първенство по футбол през 1984 година. Това е доста учудващо предвид футболистите, с които разполагаме.

За шампионата във Франция – преди 32 години домакин са „петлите“, както е сега, за Европейското първенство по футбол 2016, сме в група с Югославия, Уелс и Норвегия. Вземаме победи само срещу Уелс (като домакин) и Норвегия (като гост), но паметен остава мачът ни с Югославия в Сплит. Губим с 2:3 след гол в 91-вата минута на Раданович, който праща „плавите“ напред за сметка на Уелс.

Европейско първенство по футбол: Поклон пред капитана, донесъл европейска титла за младежите ни

Една от най-лошите ни кампании за Европейско първенство по футбол е тази за шампионата през 1980 година. Тогава България завършва на пр...

В тези години в националния отбор играе един от най-големите таланти на българския футбол – Божидар Искренов. Искренов е известен с прякорите си Гибона и Радостта на народа. За националния отбор той има 56 мача и 5 гола, а в „А“ група записва 263 мача и 58 гола. Гибона е уникален с това, че е първият знаменит футболист, който осъществява трансфер в ЦСКА, след като се е превърнал в легенда за Левски. Самият той казва, че не вижда нищо лошо в това, тъй като футболистите са професионалисти, а футболът съществува, за да носи удоволствие на хората.

Прякорът „Гибона“ идва от ученическите му години – защото е бил дребен, но много пъргав. А „Радостта на народа“ е измислен от журналиста Пламен Николов – заради страхотната игра с крака и неподражаемия дрибъл на Искренов. Той е станал футболист малко случайно – влязал е да играе за ученическия отбор в 4-ти клас, защото тимът е бил с човек по-малко и е забелязан от треньора Андрей Димитров, който "му посочва пътя". Подобно на друга голяма легенда на Левски – Георги Аспарухов, Гибона също преживява автомобилна катастрофа, в която ръка чупи звездата на ЦСКА Лъчезар Танев. Искренов доста време живее и в САЩ, преди да се върне в България.

Кой печели Европейското първенство по футбол през 1984 година и с какви невероятни рекорди ще се запомни този шампионат – научете в архивите на Sportlive.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com