Европейско първенство по футбол: "Вечният" син голмайстор

1112
Европейско първенство по футбол: "Вечният" син голмайстор

Европейското първенство по футбол през 1992 година ще се запомни завинаги с шампиона. Кой е той – можете да си припомните в архивите на Sportlive.bg. Ще се запомни и от нашия национален отбор, който в тези квалификации вече започва да придобива облик и класа, която ще помогне за най-големия успех на родния ни футбол на национално ниво през 1994 година.

За кампанията през 1992 година България участва във втора група, заедно с Швейцария, Шотландия, Румъния и Сан Марино. Нещата се развиват така, че накрая Сан Марино остава без нито една точка, а останалите отбори се събират в рамките на само 2 пункта, като за съжаление домакинското ни представяне ни изяжда главата. На стадион „Васил Левски“ не записваме успех само срещу Сан Марино, а като гост например успяваме да бием Румъния с категоричното 3:0!

Европейско първенство по футбол: На три минути от първия български футболен рай

Няма футболен фен, който да не е изпитал радостта и мъката на 90-тата минута. Милиони футболни битки са се решавали в тази орисана от Ф...

В тези квалификации блесва централният нападател на „Левски“ Наско Сираков. Той е рекордьор на сините – 165 гола в 205 мача, а общо в „А“ група има 294 мача и 196 гола, като играе още за Славия, Хасково и Ботев Пловдив. За националния отбор има 82 мача и 23 попадения, като вкарва гол по време на лудото американско лято – срещу Аржентина в груповата фаза.

Интересен факт е, че Сираков започва кариерата си като десен бек, минава и през поста на десен халф. Нападателят ни преживява огромен шок при трансфера си в Сарагоса – още на първата тренировка там къса коленни връзки и менискус, което превръща испанския му период в кошмар. Самият Сираков споделя, че Реал Мадрид е имал интерес към него, но заради контузията възможността нападателят да отиде в кралския клуб.

Освен с голмайсторските си умения, Сираков ще остане в паметта на мнозина и с големи изцепки. Като играч на Славия той демонстративно сваля гащетата си пред агитката на Левски заради освирквания от страна на някои фенове – поне според собствените му признания. Като ръководител в Левски обаче, заедно с Мъри Стоилов Сираков класира сините за Шампионската лига, а в Лига Европа те стигат четвъртфинал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com