Европейско първенство по футбол: Защитникът, който рендоса Англия (Видео)

1319
Европейско първенство по футбол: Защитникът, който рендоса Англия (Видео)
Снимка: БГНЕС

Кампанията на националния отбор по футбол за Европейското първенство по футбол през 2000 година може да се опише с една дума – потресаваща. След като поколението, записало славния успех през 1994 година в САЩ лека-полека почва да се оттегля от активния футбол, все повече се чувства глад за заместници, но такива от класата на героите на американското лято липсват.

В група с Швеция, Англия, Полша и Люксембург завършваме на предпоследно място. Единственият повод за гордост е, че правим две равенства с Англия, а при 1:1 на „Българска армия“ последен мач с екипа на трикольорите изиграва Христо Стоичков. Голът в мача вкарва Георги Марков след страхотно центриране на Камата, а Христо Йовов прави уникален пропуск на метър-два от празната врата, след като Стоичков връзва на фльонга Гари Невил по лявото крило и дава топката на тепсия на „Бижутера“, който само трябва да вкара. Вместо това Йовов блесва с един от много си уникални пропуски, заради които феновете на ЦСКА дразнят тези на Левски.

Европейско първенство по футбол: Модерният ляв!

Едва ли някой съвременник на кампанията за Европейското първенство по футбол през 1996 година ще забрави представянето ни. По това врем...

Actualno.com и Sportlive.bg решиха да отличат Георги Марков за тази кампания. Защитникът, известен с цветущия си прякор Унивесалното ренде „Бьорнер“ е доста колоритна фигура. Той тръгва в професионалния футбол като нападател, но се преквалифицира в централен защитник. По-голямата част от кариерата му минава в Локомотив София и в Левски. За националния отбор играе в 36 мача, а голът му срещу Англия е единственият с националната фланелка.

Марков е от типа защитници, при които върви максимата – топката минава, противниковият футболист никога. Често той получава картони, но рядко може да се каже, че не играе със сърце. Преди година Марков преживя сърдечен удар, но за щастие вече е далеч по-добре.

Кой стана шампион на Евро 2000 и каква драма се случи на финала – научете в архивите на Sportlive.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ