Футболен обзор - уикенд под знака на дербитата

1293
Футболен обзор - уикенд под знака на дербитата
Снимка: Getty Images/Gulliver

Шампионската надпревара в България и по света продължи с горещи дербита през отминалия уикенд. Станахме свидетели на впечатляващи двубои, част от които с изненадваща развръзка. ЦСКА отново не допусна гол от Лудогорец в Разград, като в рамките на 4 дни "армейците" заключиха вратата си за шампионите. Байерн Мюнхен буквално разпердушини Борусия Дортмунд, а Барселона пречупи Атлетико Мадрид. Ето какво се случи в отделните първенства.

България - бойко дерби за върха без победител, "Левски" дебне лидерите

Колкото и невероятно да звучи, осем кръга преди края на сезона, в българското футболно първенство все още има интрига. През този уикенд силите си премериха лидерът в шампионата Лудогорец и първият му преследвач ЦСКА. Отлични вратарски намеси лишиха дербито от голове. Въпреки късата си скамейка и умората след успеха за Купата на България, "червените" се представиха много добре и изпуснаха по-чистите възможности за гол във вратата на разградските "орли". Играчите на Любослав Пенев бяха по-добрият тим в началото на срещата и изпуснаха няколко добри шанса чрез Евандро и Жоржиньо. През втората част обаче "орлите" поеха инициативата и на свой ред имаха шансове, но до гол не се стигна. След това равенство, разликата между двата отбора се запази - Лудогорец е лидер с 64 пункта, а ЦСКА е на втора позиция с 61. От грешката на лидерите се възползва третият претендент за титлата  - "Левски", който излъга Черно Море във Варна. На стадион „Тича“ единственото попадение в срещата реализира нападателят на „сините“ Станислав Костов, който се разписа в 16-та минута след асистенция на Луис Нганиони.  Любопитното е, че това се оказа и единственият точен удар към една от двете врати за целия двубой. Варненци владееха повече топката, но така и не създадоха сериозна опасност пред стража на столичани Николай Михайлов. Така "Левски" постигна ценен успех на тежък терен за „сините“ – в последните си три мача във всички турнири тимът не бе побеждавал Черно море, С успеха "сините" се доближиха едва на три точки от ЦСКА и на шест от водача Лудогорец. В следващите кръгове решаващите дербита ще продължат, като "Левски" ще приеме Лудогорец в София, след което идва и "вечното дерби" срещу ЦСКА.

ЦСКА излъга Лудогорец в Разград за Купата на България

За поредна година хегемонът в българското първенство Лудогорец ще остане далеч от възможността да спечели Купата на България. Шампион...

Испания - дерби на върха и в Примера, Барселона пречупи Атлетико и марширува уверено към титлата

Отборът на Барселона направи нова крачка към титлата, надигравайки у дома Атлетико Мадрид с 2:0 в дербито на 31-ия кръг в испанската Ла Лига. „Каталунците“ бяха по-добрият отбор на терена, но трябваше да бъдат търпеливи, за да постигнат ценния успех. С тази победа Барса събра актив от 73 и след успех над директния си конкурент за трофея, се откъснаха на 11 точки пред "дюшекчиите".Първата част на двубоя на „Камп Ноу“ ще се запомни с изгонването на Диего Коста в 28-та минута. Нападателят на „дюшекчиите“ бе отстранен с директен червен картон,  след като оспорва остро решение на главния съдия. Последва сериозен натиск от шампионите, който даде резултат чак в заключителната част от двубоя. Луис Суарес и Лионел Меси се разписаха в последните 5 минути, за да донесат успеха на своя тим. От своя страна Реал Мадрид постигна обрат срещу Ейбар, надделявайки с 2-1 на Сантяго Бернабеу. Гостите поведоха с попадение на Марк Кардона в 39-ата минута, а Карим Бензема изравни в 59-ата. Отново Бензема осигури победата на тима си с точен изстрел в 81-ата минута. Реал записа четвърта победа в последните си пет мача от Ла Лига и с актив от 60 точки заема трето място в подреждането, като е само на две от градския си съперник - Атлетико.

Англия - Ливърпул отново показа дух и продължава за мечтае за бленувана титла, Арсенал се издъни

Поредната важна стъпка в преследването на титлата направи отборът на Ливърпул. "Мърсисайдци" пречупиха Саутхемптън с 1:3 като гост и вече се намират на първата позиция, на две точки пред Манчестър Сити. Трябва да се отбележи обаче, че гражданите са с мач по-малко. "Светците" откриха резултата след 9 минути игра, а в 36 минута Кейта изравни. През втората част "мърсисайдци" стигнаха до обрата с попадения на Мохамед Салах и Джордан Хендерсън. Египтянинът сложи край на головата си суша в английското първенство, продължила 572 минути с попадение номер 50 в английския елит. От своя страна "гражданите" са на финал за ФА Къп, след победа над Брайтън с минималното 1:0 на „Уембли“. Единственото попадение в срещата бе реализирано от Габриел Жезус още в четвъртата минута след асистенция на Кевин Де Бройне. Така те продължават преследването на трофеи на всички фронтове. Сити вече спечели Купата на лигата и е устремен към втори трофей през сезона. Играчите на Пеп Гуардиола изостават на две точки от Ливърпул в битката за титлата, но са с мач по-малко, а в Шампионската лига им предстои четвъртфинален сблъсък с добре познатия Тотнъм. Арсенал направи грешка стъпка в преследването на място в топ 4, след като загуби в гостуването си на вдъхновения отбор на Евертън. Единственото попадение в срещата отбеляза централният защитник Фил Ягиелка, който се възползва от колективна грешка в защитата на „артилеристите“ и донесе успеха на „карамелите“.След тази загуба, седма за Арсенал през сезона, тимът запази четвъртата си позиция, но това може да се промени след мача Челси - Уест Хем в понеделник вечер. "Сините" са с равен брой точки с градския съперник.

Вижте 5-те най-скъпоплатени треньори в света

Доста интересни имена са в топ 5 на най-високоплатените треньори във футбола. France Football показа проучване, което е оглавено от тре...

Италия - Ювентус взе поредното дерби срещу Милан, Наполи и Интер сгрешиха

Действащият шампион на Серия А Ювентус остава непобеден у дома, след като направи пълен обрат срещу Милан и спечели с 2:1 в дербито на 31-ия кръг. Кшищоф Пьонтек откри резултата за гостите, а Пауло Дибала възстанови равенството след точно час игра.  Изгряващата звезда на „бианконерите“ Мойс Кийн вкара победния гол шест минути преди края на редовното време. Така „старата госпожа“ се приближи на само една победа от предсрочна осма поредна титла в Калчото. Милан пък остава четвърти в таблицата, но с равни точки с Аталанта и само точка преднина пред Рома.  В последния двубой от съботната вечер "вълците" постигнаха ценен успех при гостуването на Сампдория с 1:0 и се приближиха до топ 4. Единственият гол отбеляза капитанът Даниеле Де Роси четвърт час преди края на сблъсъка. Вторият Наполи пък допусна грешна стъпка, след като завърши наравно 1-1 у дома срещу отбора на Дженоа. Интер също не успя да се възползва от домакинското си предимство и завърши при нулево реми срещу коравия отбор на Аталанта.

Германия - Байерн приземи Борусия Дортмунд по много болезнен начин

Байерн Мюнхен постигна една от най-убедителните си победи над големия си съперник в Бундеслигата - Борусия Дортмунд, и направи сериозна крачка към титлата в шампионата. Баварците нанесоха тотален разгром на Борусия с 5:0 на "Алианц Арена" в мач от 28-я кръг на Бундеслигата.  Бившият играч на „жълто-черните“ Матс Хумелс даде тон за гръмкия успех в 10-та минута, а седем по-късно друг бивш футболист на Дортмунд – Роберт Левандовски се разписа за 2:0. До края на първото полувреме играчите на Нико Ковач наказаха грешките в защита на съперника още два пъти. Първо Хави Мартинес направи преднината на мюнхенци класическа, а Серж Гнабри покачи на 4:0 две минути по-късно. През втората част двубоят се доиграваше, като остана време за второто попадение на Левандовски в мача – минута преди края на редовните 90. Така Байерн се завърна на върха в Бундеслигата с точка аванс пред възпитаниците на Люсиен Фавр и шест кръга до края. В следващия кръг Байерн гостува на Фортуна Дюселдорф, докато Дортмунд приема у дома Майнц 05

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ БГ:

Скорошен шампион на Франция пожела най-скъпия футболист на Левски

ЦСКА разкарва герой от новата история на "червените"

Георги Иванов се срещна с президента на УЕФА Александър Чеферин

Десподов спаси ПАОК от резил, но титлата е "мисия невъзможна"

Дерменджиев: Да не си кривим душата, искаме дубъл (ВИДЕО)

Лудогорец разби Хебър и гледа смело към финала за Купата на България (ВИДЕО)

Ботев Пловдив урежда нов защитник за реванша с ЦСКА за Купата

Левски с поредна крачка към взимането на „Герена“ на концесия

Началникът на специалните части: Нямам съмнение кой ще спечели Вечното дерби, все пак ние сме ЦСКА

Защитник на Лудогорец е №1 в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com