Футболист номер 1 на България Димитър Илиев: Интелигентността помага на терена

6364
Футболист номер 1 на България Димитър Илиев: Интелигентността помага на терена
Снимка: БГНЕС

Той е отдавна известен в българския футбол, знаем го от години, но като че ли през 2019 година капитанът на Локомотив (Пловдив) Димитър Илиев показа истинското си лице пред феновете и направи така, че да се говори за него. Първа повиквателна в националния отбор, първи трофей в кариерата, голмайстор на Първа лига, а за капак - "Футболист на годината". Илиев разказва пред SportLive.bg как се стигна до този бляскав в кариерата му момент и още мъничко ни показва защо е играч и човек, достоен за уважение.

Г-н Илиев, честита награда. Вие станахте вторият играч на Локомотив и изобщо на пловдивски тим, спечелил наградата "Футболист на годината". След големия Христо Бонев. Как това ви кара да се чувствате, няколко дни след събитието?

- За мен е изключителна радост и огромна чест. Много съм горд от постигнатото през последната година и е нещо неповторимо да запиша името си редом до иконата на нашия клуб и като цяло един от най-великите и успели български футболисти в негово лице. Наистина е нещо неописуемо.

Ваш колега обаче като че ли разкритикува вас или селекционера, заявявайки, че или наградата е фарс, или националният ни отбор, тъй като спечелихте наградата, без да сте записал и минута за България през годината. Как ще коментирате?

- Не смятам да коментирам по какъвто и да е начин. Всеки има право да изразява мнението си.

Вие сте един от най-интелигентните футболисти в Първа лига, говорите без клишета и е удоволствие да се общува с вас. Доколко мислите, че е важно за играта да си интелигентен, за да разчиташ играта, както го правите вие?

- Благодаря за изказаното мнение. Дали ми помага на терена - смятам, че да, но има доста примери как недотам интелигентни извън терена футболисти на него са доста интелигентни. Така че, невинаги това е свързано.

Преди половин година споделихте пред нашия сайт, че план максимум през този сезон ви е защита на Купата и участие в първата Шестица. Няма как обаче план максимум да не е набъбнал, след шеметния полусезон в Първа лига?

- Сега Шестицата е план минимум, защото сме много близо до реализирането на тази цел и на теория. Ние сами направихме така целите и амбициите ни да са много по-високи със затварянето на тази страхотна 2019-а. Близо сме до лидерите, така че, ще направим всичко възможно да поддържаме това темпо, да показваме постоянство и лицето, което показахме най-вече срещу преките ни конкуренти в лицето на ЦСКА и Лудогорец. И времето ще покаже доколко сме готови да издържим на този тежък маратон, какъвто е Първа лига.

Купата на България стана вашият първи трофей в кариерата. Отключи ли по някакъв начин той най-доброто у вас като качества?

- Със сигурност спечеленият трофей даде тласък и самочувствие не само на мен, но и на целия отбор. Лично моето мнение е, че и в предишни години съм показвал добри игри и не трофеят е довел до това да покажа качествата си, но, по една или друга причина, това не е било достатъчно оценявано. Може би не съм бил на правилното място в правилния момент. Сега в Локомотив съм вкъщи, отборът е силен, всички са задружни и моето добро представяне е олицетворение на представянето на всички момчета. Мисля, че 2019 г. беше перфектна във всяко едно отношение, както за мен, така и за целия отбор.

Неотдавна споменахте, че кариерата ви не се е развила по най-мечтания начин, но наскоро подписахте 3-годишен договор с Локомотив. Означава ли това, че откри мястото, където си намерил себе си?

- Да, щастлив съм в Локомотив и никога не съм крил, че това е мястото, където се чувствам най-добре. Подписах дългосрочен договор, защото и ръководството вярва в мен, и аз вярвам в отбора. Така че, за момента се чувствам много щастлив, но във футбола никога не може да се каже "никога". Не съм привърженик на това да кажа, че ще съм тук дълго време, защото във футбола за минути много неща може да се променят. Не гледам в дългосрочен план, наслаждавам се на момента, на силния сезон, на това невероятно признание и чакам с нетърпение пролетните мачове, за да видим докъде можем да стигнем.

ВТОРАТА ЧАСТ ПРОЧЕТЕТЕ В SPORTLIVE.BG

Интервю на Адриана Димитрова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ БГ:

"Против съм, но...": Георги Иванов каза какво ще стане, ако пак има инциденти на Вечното дерби

100 години Етър: Български легенди сътвориха празник с 8-голово зрелище (ВИДЕО)

Собственикът на Локомотив Пловдив скочи на избягал от клуба

Легенда на Локомотив Пд: Лудогорец заслужено ще е шампион, Ботев ще е на финал за Купата

Стойчо Младенов каза кой ще спечели Вечното дерби между ЦСКА и Левски и пожела успех на Гонзо

Локомотив Пловдив освободи трансферна цел на ЦСКА

Левски не може да вземе „Герена“ на концесия, но има други варианти за ползване

Левски публикува финансовия отчет за 2023 г. - "сините" са на печалба, но нарушават Търговския закон

Ботев Пловдив с молба до БФС преди реванша за Купата с ЦСКА

Кандидатите за нови собственици на Пирин обещаха 6-7 млн. бюджет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com