Историята на женския футбол в България: Оперна певица поставя началото

4794
Историята на женския футбол в България: Оперна певица поставя началото
Снимка: Getty Images/ колаж Actualno.com

"Отвъд футболния мейнстрийм" е спортна рубрика на Actualno.com с автор Джем Юмеров, посветена на интересни истории, анализи и проблемни теми от областта на детско-юношеския и женския футбол.

Женският футбол набира все по-голяма популярност в световен мащаб, но по традиция международните събития се отразяват на българската действителност с известно закъснение. Взимайки под внимание слабото финансиране, медийното (не)отразяване и липсата на особен системен прогрес, определено има върху какво да работим, за да догоним държавите, в които мач между отбори, съставени от представителки на нежния пол, събира десетки хиляди по трибуните. Следващите редове имат за цел да ви запознаят с развитието на женския футбол в родината ни.

Оперетна певица дава началото на женския футбол в България

Цар футбол е преди всичко романтичен спорт за любителите на игра, а за каква романтика говорим без жени и музика. Първата дама, занимавала се сериозно с футбол в България, е прочутата оперетна и оперна певица Мими Балканска. Тя взима участие в демонстративни срещи, заставайки на вратарския пост за тима на певците срещу артистите. Неслучайно е избрана за царица на Бала на Софийската окръжна спортна област (СОСО), а на един благотворителен мач, организиран от Славия, е страничен съдия заедно с колежката си Тинка Краева. Историята се е запазила и до днес благодарение на спортния журналист Теодор Борисов и книгата му „Как Цар Футбол превзе България“.

ОЩЕ: "Докосната от Бога": Преборила рака тийнейджърка блести на Мондиала за жени (ВИДЕО)

Пас към миналото

Всичко започва в Русе!

Първият демонстративен женски футболен сблъсък у нас се играе в Русе през 1967 година. Пак там към ДФС „Дунав“ през 1980-а е сформиран официално и първият женски футболен отбор в страната. Случайно или не, това е интересно продължение на завета на Христова, която е родена именно в крайдунавския град. През сезон 1985/86 с решение на Българския футболен съюз се провежда и Първи републикански футболен турнир за жени. В надпреварата триумфира столичният ФК „Академик“. "Студентките" стават шампиони и през следващите два сезона.

Доминацията на „Гранд Хотел Варна“

След политическите промени през 1989 година, както в много други сфери, така и в женския футбол настъпва криза. Огромна част от отборите са закрити поради финансови и организационни причини. Първенството се свива до участието на само 3 – 4 клуба. В този период абсолютен хегемон у нас е създаденият в края на 1980-те години „Гранд Хотел Варна“. Този отбор, който е собственост на едноименния хотелски комплекс, намиращ се в курорта „Св. св. Константин и Елена“, печели 10 поредни шампионски титли в периода 1993 – 2003 г.

Хегемонията на НСА, която обаче беше нарушена

От 2005-а до преди две години безспорно бе превъзходството на НСА с внушителните 17 поредни титли. В последните два сезона обаче на сцената се появи Локомотив Стара Загора, който изпревари Спортната академия и всички останали тимове, за да се окичи с трофея през 2022-ра и 2023-та. През настоящия сезон, който в момента е в зимна пауза, НСА води пред Локомотив с 3 точки на върха.

ОЩЕ: Да преживееш смъртта на баща си, за да станеш футболна звезда и престижен лекар

Локомотив Стара Загора

Женският национален отбор на България

На национално ниво дамите ни не се славят с особени успехи. Най-големите постижения на страната ни идват през 2008 година, когато печелим Балканското първенство и Купата на Албена. Най-високата точка на подем, която някога сме достигали в ранглистата на ФИФА, е 33-та позиция.

Хубавата новина за развитието на женския футбол

По всичко изглежда обаче, че би трябвало да се задават по-добри времена. Хубавата новина за развитието на женския футбол е, че елитните клубове задължително трябва да имат и женски състав! Всеки отбор от efbet лига е длъжен да поддържа минимум една женска или девическа формация, която да участва в първенство под егидата на БФС. Такива са разпоредбите на ФИФА и УЕФА, а двете централи тепърва ще работят по темата.

Нежният пол на "зеления килим" вече предизвиква еуфория по света. Би било добре и у нас да загърбим стереотипа, че футболът е само за мъже. По родните терени се подвизават достатъчно дами, които оборват закостенялата теза. За да се запознаете с тях, следете следващите материали от рубриката "Отвъд футболния мейнстрийм".

Автор: Джем Юмеров

ОЩЕ: Юношески национал на България с гол при мъжете в Италия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ БГ:

Наказаният Каранга опита да вдъхне кураж на ЦСКА преди реванша с Ботев за Купата (СНИМКА)

Берое разгроми изпадналия Етър и направи важна крачка към оставане в Първа лига (ВИДЕО)

Бивш член на НС на Левски срази Сираков с факти и разкри как ще завърши мачът с Лудогорец

ЦСКА 1948 не успя да надвие 10 от Арда, но свали Ботев Пловдив от седмото място (ВИДЕО)

БФС не се съобрази с Левски: Дисципът пощади Каранга, Черно море отнесе най-солена глоба

Тежка санкция: ФИФА забрани на тим от Първа лига да картотекира нови футболисти

Георги Иванов изуми: Нашето първенство неслучайно е в Топ 5 на най-интересните

След загубата във Вечното дерби: Левски скочи на Каранга и директор в ЦСКА

Гриша Ганчев: 11 победи за ЦСКА, 4 за Левски... за 8 години - толкова! (ВИДЕО)

Недоволство в ЦСКА: Двама от играчите не участваха в празненствата след боя над Левски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ