"Пас към миналото": 53-хиляден мач кара Англия да забрани женския футбол за 50 години!

7417
"Пас към миналото": 53-хиляден мач кара Англия да забрани женския футбол за 50 години!
Снимка: Getty Images / Колаж: Actualno.com

"Пас към миналото" е спортна рубрика на Actualno.com, в която връщаме лентата назад, за да ви разказваме интересни спортни истории от миналото.

 

Женският футбол започва да набира популярност след края на Първата световна война, в която загиват близо 20 милиона души, а други 20 милиона са ранени. Противно на днешните предразсъдъци, в началото на XX век жените не само имат място във футбола, но и техните изяви предизвикват небивал интерес, който на моменти надхвърля този към мъжкия футбол...

Рекордът, който накара Англия да забрани женския футбол

На 27 декември 1920 година емблематичният Boxing Day в Англия се превръща в повратен ден за женския футбол. Тогава двубой между Дик, Кер Лейдис и Сейнт Хелънс Лейдис на стадион "Гудисън Парк" в Ливърпул събира феноменалните 53 000 души публика - рекорд за посещаемост на женски мач, който остава непокътнат още дълги години напред във времето. Извън стадиона пък остават още 10-15 хиляди души, които не намират място на трибуните.

Женски футбол

ФА вижда жените като заплаха за мъжкия футбол

Посещаемостта на двубоя е изключителен успех за женския футбол не само в Англия, но и в света. Това обаче има ужасни последици за футбола за жени на Острова. Футболната асоциация на Англия, която очаква завръщането на мъжкия футбол след войната, е силно притеснена от нарастващия интерес към жените, поради което взима безпрецедентно решение - забранява женския футбол.

От 1921 година жените в Англия вече нямат право да играят футбол на стадионите, където играят мъжете. Прогонването им от терените очаквано води до значителен спад в интереса към женския футбол в страната. Все пак през 1930 година футболът за жени отново получава сцена за изява, но в Италия и Франция, където са създадени женски лиги.

женски футбол

Женският футбол в Англия потъва в 50-годишно затъмнение

След Втората световна война в повечето държави в Европа се откриват нови футболни лиги за жени, но в Англия продължава да съществува схващането, че жените не бива да играят на същите терени като тези на мъжете. Тази забрана за женския футбол на Острова продължава цели 50 години, за да падне едва през 1971 година. Тогава жените в Англия отново се завръщат на футболните терени в страната, но спомените от онзи 53-хиляден женски мач на Boxing Day отдавна са избледнели.

Мястото на жените във футбола

В последните три десетилетия жените във футбола и в спорта като цяло започват да намират мястото, което заслужават. Борбата за равенство между мъжете и жените в спорта, и в частност във футбола, ще продължи и занапред. Стереотипите, че футболът е само за мъже постепенно започват да се пропукват - и това се случва благодарение на упорития женски труд, който дава все по-големи резултати.

женски футбол

Стереотипите за женския футбол е време да останат в миналото

Постиженията и проблемите на жените във футбола в никакъв случай не са по-маловажни от тези на мъжете. Те също заслужават да получат своето внимание, макар спортните медии да ги маргинализират по една или друга причина. А интерес към женския футбол има - доказано още през 1920-а, когато онези 53 хиляди души се събират в един час и на едно място, за да гледат мач между жени.

А Англия, страната, която наложи 50-годишна забрана за женски футбол, век по-късно е олицетворение за това как жените трябва да се приобщават към спорта. На 23 декември тази година най-гледаното футболно първенство в света - английската Висша лига, ще довери мъжки мач на жена. 40-годишната Ребека Уелч ще се превърне в първата жена главен съдия в историята на Висшата лига, ръководейки срещата между Фулъм и Бърнли.

И това е само началото!

Автор: Стефан Йорданов

Ребека Уелч

ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА "ПАС КЪМ МИНАЛОТО": Футболният магьосник, в когото се влюби цяла България

*Очаквайте статии от рубриката "Пас към миналото" всеки понеделник от 07:00 часа в Actualno Sport

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

Стана ясно кой е новият треньор на Байерн, баварците вадят милиони, за да го вземат

Интер стартира празненствата по случай 20-та си титла с бой над Торино (ВИДЕО)

Напрежение в Ливърпул: Салах избухна срещу Клоп (ВИДЕО)

Ювентус и Милан счупиха рекордите за най-скучно дерби в Серия А (ВИДЕО)

Лайпциг разгроми Дортмунд и го отказа от топ 4, Байерн би "палача" на Левски (ВИДЕО)

Юнайтед с издънка срещу предпоследния в Англия, Онана разби главата на съперник (ВИДЕО)

Ливърпул тотално отписа титлата след още един резил във Висшата лига (ВИДЕО)

Решено! Арне Слот наследява Юрген Клоп в Ливърпул

Илия Груев и Лийдс сгафиха, а Лестър се завърна във Висшата лига (ВИДЕО)

Резервите на Реал Мадрид излъгаха Сосиедад, турски вундеркинд блести (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят