ВАР-ът на Actualno: Бушонът "Ел Маестро" ще изгори, но кучето е заровено другаде

19744
ВАР-ът на Actualno: Бушонът "Ел Маестро" ще изгори, но кучето е заровено другаде
Снимка: Actualno.com

"ВАР-ът на Actualno" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез коментари и анализи правим по-детайлен преглед на най-наболелите теми в българския и световен футбол.

 

Вече няколко седмици българският футболен гранд ЦСКА се намира в сериозна игрова криза. Тимът, който до последно се бореше за титлата на България през миналия сезон, е тотално неузнаваем на терена през настоящата кампания. Тази криза обаче е вследствие на един много по-дълбок, управленски проблем, започнал още през 2016-а.

Който плаща в ЦСКА, той поръчва музиката

С идването на Гриша Ганчев преди седем години бе дадено началото на нова ера в ЦСКА. Босът на "червените" показа още в първите си дни, че е готов да налива огромни средства за просперитета на ЦСКА. С това обаче идва и старата максима: "Който плаща, той поръчва музиката". А "музиката" на Ганчев се оказа мръсна чалга на рок концерт.

ЦСКА не е Литекс...?

И за да си го кажем право, а не с несполучливи метафори - Гриша Ганчев и неговите подопечни дойдоха на "Армията" без никаква представа как се управлява клуб от калибъра на ЦСКА. Защото ЦСКА не е Литекс (тук подозирам как някои от вас се усмихват). Управлението на Литекс не може да се копира и премести в ЦСКА. А и не трябва.

Гриша Ганчев

В ЦСКА никога не е имало автономност на треньора

Ако в Литекс моделът "бащица" е работил по един начин, в ЦСКА формулата е малко по-различна. Най-големият проблем на Гриша Ганчев, който той отказа да приеме за седем години на "Армията", бе това, че клубът трябва да се ръководи от автономен треньор. Веднъж назначен, той трябва да бъде оставен да работи - а такова спокойствие не получи почти никой.

Треньорските рокади в ЦСКА в ерата "Ганчев"

И това не са празни приказки, а факти. За 7 години ЦСКА е направил цели 16 треньорски рокади - или средно един треньор в ерата на Ганчев се задържа за един полусезон. Много от треньорите идват в ЦСКА "на пожар" - посредата на сезона, като се очаква от тях да спасят положението с подръчни материали. Само че това не е час по домашен бит и техника.

Саша Илич

Защо треньорите в ЦСКА нямат спортно-техническа власт

И като говорим за автономност на треньора, колко от наставниците в ЦСКА в последните 7 години са имали спортно-техническата власт в клуба? Както бе със Станимир Стоилов и Левски например. Защо в ЦСКА не се дава възможност на треньора сам да избира футболистите, с които да играе? Толкова ли са некадърни, че да не могат сами да си подберат играчите?

Дилетантите командват професионалистите в ЦСКА

Истината е, че ЦСКА се управлява от дилетанти, както определиха ръководството на "червените" в Сърбия. Хора, които имат пари и си мислят, че разбират от футбол, решават, че знаят повече от треньора, който е професионалист и който в крайна сметка е назначен от тях. Няма нищо по-грозно и обидно за един професионален треньор от вмешателство на ръководството в неговата работа. А в ЦСКА, ръководен от откровени лаици, има такива примери - и то не един или два.

Любослав Пенев

Този модел на работа в ЦСКА продължава вече седем години - и много трудно може да бъде изкоренен. Саша Илич бе приятна изненада, като се задържа малко повече от година. И в първия момент, в който се видя спад в представянето на отбора, сърбинът бе изритан. Три мача, в които една победа и едно равенство - наистина ли толкова бързо се изчерпа доверието към треньора, който почти изведе ЦСКА до титла?

Ел Маестро е само бушон, проблемът за ЦСКА е другаде

На "Армията" имат лошия навик всеки път да си измиват ръцете с треньора. Така бе с Илич. Така ще бъде и с Нестор Ел Маестро. Рано или късно Нестор ще се превърне в поредния бушон, който ще изгори. Ръководството временно ще потуши напрежението, ще успокои феновете, а ЦСКА ще продължи да се върти в омагьосан кръг. 

Кучето е заровено другаде, но ЦСКА все го търси при треньора. Когато ръководството има смелостта да потърси грешката първо в себе си, тогава ЦСКА ще има възможността да тръгне по правилен път. Дотогава треньорските бушони ще гърмят през ден - и така до следващия Ел Маестро.

Автор: Стефан Йорданов

Нестор Ел Маестро

ОЩЕ от "ВАР-ът на Actualno": Левски запя старата песен, в ЦСКА се търсят мъже

*Очаквайте рубриката "ВАР-ът на Actualno" всеки вторник от 07:00 часа в Actualno Sport.

---------------------------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ БГ:

ЦСКА направи нова важна стъпка за реконструкцията на "Армията"

"Нито една от съдийските грешки в мача Лудогорец-ЦСКА не е повлияла на крайния резултат"

Мъри не спести нищо на Сираков: Кой каквото си е надробил в Левски, сега трябва да го сърба…

Левски договори бразилски ляв краен бранител

"Футболист на Футболистите": Ясни са номинациите за престижната анкета

ВАР-ът на Actualno: Хегемонията на Лудогорец, разделението в Левски и неяснотите в ЦСКА (ВИДЕО)

Лудогорец пръска милиони за трансфер на звезда от Първа лига

Определиха съдията за финала между Лудогорец и Ботев Пловдив за Купата на България

Лудогорец осъди хулигански прояви на фенове на ЦСКА и подкрепи предложение на Наско Сираков

Каранга е пътник, нападателят напуска ЦСКА

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ