ВАР-ът на Actualno: ЦСКА се управлява като държавата - на ротационен принцип!

6834
ВАР-ът на Actualno: ЦСКА се управлява като държавата - на ротационен принцип!
Снимка: Actualno.com

"ВАР-ът на Actualno" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез коментари и анализи правим по-детайлен преглед на най-наболелите теми в българския и световен футбол.

 

Каквато държавата, такъв ни и футболът - тази максима се потвърди за пореден път през миналата седмица, когато ЦСКА внезапно уволни Саша Илич. Решение, взето ни в клин, ни в ръкав. Сърбинът бе отстранен в изключително неподходящ момент - при вече започнал сезон, след загубен мач в Европа и преди ключов реванш за оставане в евротурнирите. 

ЦСКА уволни Саша Илич без солидни аргументи

Подобен подход на ръководството на ЦСКА обаче не може да ни изненада, защото сме го виждали и преди. В последните години много други треньори на "червените" са си тръгвали по сходен начин - без солидни аргументи за отстраняването им и без никаква търпимост към грешки. Защото "тимът ни буксува и има нужда от промяна" не звучи като солиден аргумент.

Лошият старт на новия сезон

Саша Илич бе уволнен след само 3 мача от новия сезон - равенство с Хебър като гост, минимален успех над Крумовград като домакин и загуба от румънския Сепси в квалификациите на Лигата на конференциите, отново у дома. Тези 3 мача очевидно преляха чашата на търпимостта на ръководството, което веднага уволни Илич и назначи Нестор Ел Маестро.

Саша Илич

Критиките към Саша Илич

Като всеки треньор, Саша Илич има свои виждания за това как трябва да играе ЦСКА. Треньорът опита да наложи схема 3-5-2 с подчертана роля на уингбековете, както и по-дефанзивна, понякога дори страхлива игра. Силната отбрана доближи "червените" до титлата, но няколко грешки ги оставиха на една точка зад един от най-посредствените отбори на Лудогорец в последните 12 години.

Илич доближи ЦСКА на точка от титлата

Илич многократно бе критикуван за начина на игра на ЦСКА - и въобще за това, че "армейците" нямат игрови облик, нямат лидери на терена и не могат да побеждават преките си опоненти. От друга страна ЦСКА за пръв път показа постоянство и трупаше победи (често по трудния начин), за да може отново да бъде реален претендент за титлата. Факт, който не е за омаловажаване - и заслугата за това е на Илич.

ЦСКА - Лудогорец

ЦСКА закъсня/подрани с уволнението на Илич

Има ли Илич качества да бъде треньор на ЦСКА и правилно ли бе уволнен - на този въпрос можем да получим само субективни отговори. И не това е важното. По-големият въпрос е: трябваше ли подобно решение да се взима в този момент - при преминала лятна подготовка, направена селекция и започнат сезон с три изиграни мача, включително един в Европа?

Ръководството на ЦСКА дължи отговор кога е започнало да мисли за отстраняване на Илич - в края на миналия сезон или в началото на новата кампания. Ако в офисите на "Армията" са мислили да махат Илич, то трябваше да го сторят веднага след края на миналия сезон, за да може да се започне на чисто. Ако пък не е имало мисли за неговото махане, то Илич трябваше да остане начело поне до зимата - и едва тогава да бъде сменен с друг треньор.

Саша Илич

От 2016-а насам: ЦСКА е направил 16 треньорски рокади

Още с уволнението на Илич в социалните мрежи заваляха коментари, че в ЦСКА предстои ново теглене от лотарията за това кой да застане начело на отбора. В последните 7 години в ЦСКА са извършени 16 треньорски рокади. А интересното е, че имената често се повтарят. Ето и треньорите, които са водили ЦСКА от 2016-а насам:

  1. Едуард Йорданеску - 3 месеца
  2. Стамен Белчев - 1 година и 5 месеца
  3. Христо Янев - 20 дни
  4. Нестор Ел Маестро - 8 месеца
  5. Любо Пенев - 3 месеца
  6. Добри Митов - 2 месеца и половина
  7. Люпко Петрович - 2 месеца и половина
  8. Добри Митов - 5 дни
  9. Милош Крушчич - 9 месеца
  10. Стамен Белчев - 4 месеца
  11. Даниел Моралес - 2 седмици
  12. Бруно Акрапович - 4 месеца и половина
  13. Любо Пенев - 4 месеца
  14. Стойчо Младенов - 9 месеца
  15. Алън Пардю - 1 месец и половина
  16. Саша Илич - 1 година и 2 месеца
  17. Нестор Ел Маестро - настоящ треньор

ЦСКА се ръководи от ротационни треньори

ЦСКА се управлява на "ротационен принцип" - треньорите в общи линии са едни и същи, сменят се в определен ред и през определен период от време. Повечето от тях се задържат до четири месеца и биват изгонени. Единствените, задържали се повече от година, са Стамен Белчев и Саша Илич. С последния ЦСКА показа някакъв напредък в нивото си на търпимост, но отново се завърна към познатото русло.

Дойде ред за поредното завъртане. Кой ли ще е новият "печеливш"? #DD8

Публикувахте от VAR Народен в Петък, 28 юли 2023 г.

До какво води честата смяна на треньори в ЦСКА?

Дали този "ротационен принцип" работи за ЦСКА, можем да съдим само по резултатите - един трофей за седем години, спечелен от Любослав Пенев през 2021-ва (Купа на България). Очевидно непрестанната смяна на треньори не е печеливша стратегия - особено когато се извършва без планиране и по никое време, както се случи с Илич.

Кой ще "ротира" Нестор Ел Маестро в ЦСКА?

Най-добре ЦСКА отсега да се подготви с втори треньор, който да "ротира" Нестор Ел Маестро. Той трябва да дойде след първия полусезон, когато ще има време поне да се опознае с играчите. Ще може да проведе зимна подготовка и да участва в зимната селекция на отбора (второто е спорно).

Нестор Ел Маестро

Изборът на ротационен треньор едва ли ще е труден. Преди година Гриша Ганчев каза, че само Нестор Ел Маестро и Стамен Белчев могат да произвеждат* и са произвели играчи за ЦСКА, докато останалите са разчитали да им се привлекат завършени футболисти. В този ред на мисли изборът за следващ треньор на ЦСКА вече изглежда предрешен. Остава само да видим кога ще дойде ротацията.

*Изказването на Гриша Ганчев за Ел Маестро и Белчев можете да чуете след 6:50 мин. във видеото.

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ от "ВАР-ът на Actualno": Защо Лудогорец, ЦСКА и Левски се издъниха на старта на сезона

*Очаквайте рубриката "ВАР-ът на Actualno" всеки вторник от 07:00 часа в Actualno Sport.

---------------------------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ БГ:

Трето поколение "армеец" поема властта в ЦСКА след напускането на Ганчеви?

Любо Пенев е доволен след 0:5: Пренаписахме историята на Хебър (ВИДЕО)

Дерменджиев: Феновете ще са с Ботев на финала, но това е добре за нас (ВИДЕО)

Лудогорец пак разгроми Хебър и ще играе финал с Ботев Пловдив за Купата на България (ВИДЕО)

Преди мача с ЦСКА: Фен на Ботев Пловдив изгоря за една година заради факли

ПФЛ и Георги Иванов поканиха клубовете на важна среща за бъдещето на българския футбол

Проблем за Илиан Илиев: Национал от Черно море аут за мача с Левски

Одрусаха ЦСКА и Ботев Пловдив с близо 20 бона след реванша за Купата

Левски взима двама вратари накуп през лятото?

Лидерът на Сектор „Г“ атакува Гриша Ганчев и бившето ръководство на ЦСКА

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com