Венци Стефанов: ЦСКА е евробоец, в Левски е "куче влачи рейс"

13549
Венци Стефанов: ЦСКА е евробоец, в Левски е "куче влачи рейс"
Снимка: БГНЕС

Президентът на Славия Венцеслав Стефанов даде обширно интервю пред „Тема Спорт". В него той говори за бъдещето на "белите", за новия стадион в „Овча купел" и още по куп интересни теми.

Г-н Стефанов, вече 20 години сте в българския футбол и в Славия. Какво ви коства това и какво ви донесе?

- Много зависи как гледаш на нещата. Ако е като на печеливш бизнес, сьс сигурност не е. Аз обаче си имам мое виждане и затова предпочитам да правим нещо, от което хората да се радват, да може децата да спортуват. Така може да видим плода на своя труд. Титлите, купите, медалите са нещо, което идва, минава и заминава. Остава само за статистиката. Важното е, като излезеш после 6 Европа, да не се срамуваш. Сигурен съм, че от сегашните евроучастници пак Лудо-горец ще има добро представяне. Те имат силен отбор, амбициозен собственик и правилна политика.

В тази връзка вчера се появи информация, че ЦСКА няма да получи лиценз и че в Лига Европа ще играе Левски. Как бихте коментирали това?

- Като българин ми се иска всеки един да преуспее. ЦСКА е турнирен боец и при всички случаи ще отиде по-напред от Левски. При всички свои излизания навън червените успяват и не се излагат, въпреки че не са ми първи любимци. Но и Ботев, и Левски, и Литекс нямат шанс. Най-много пак да ни посрамят, макар че не им желая лошото. По отношение на сините, в последните една-две години нещата си дойдоха на мястото, защото те бяха сложили тигана, преди да са хванали рибата. За българския футбол и за България е добре, че така се случи с тях.

Отминаващият сезон за Славия определено бе слаб. Какво да очакват феновете от новия?

УЕФА привиква Левски, ЦСКА и Ботев за лиценза

Три български клуба, заявили участие в евротурнирите, ще чуят препоръки от Лицензионната комисия на УЕфА днес, пише вестник "Труд". ЦС...

- Вече сериозно работим по селекцията и сьм убеден, че ще се представим много по-добре. Ще имаме няколко сериозни футболисти, около които ще се гради отборът. Тази година направихме някои компромиси, за които аз съм виновен, и жестоко си изпатихме. Занапред няма да е така. В момента, в който успея да осигуря посериозен бюджет за клуба, с който да мога да си позволя да имам и по-силни футболисти, тогава вече ще погледна и към евро-турнирите. Надявам се да е още тази година.

Търсите ли евентуално спонсорство или човек, който да помага на Славия за новия шампионат?

- Нали знаете приказаката за братята, които викали Неволята, но накрая взели, че сами си оправили работата. И при нас горе-долу е така. Молихме се на този, на онзи, всичките ни лъгаха. Затова си хванахме нещата и сами си намерихме германците, за да може да имаме и един красив нов стадион. Да можем да не се срамуваме от това, което ще се изгради при нас. Защото всичко друго, което се прави, е кърпеж. Не се ли бутне изцяло старото, за да се направи новото, все едно нищо...

Жив пример е „Герена", където побързаха да съборят сектора, а сега се оказва, че не могат да вдигнат новия.

- На „Герена"... там всичко е с гъза нагоре. Влизат едни с качулки, гонят треньори. Други определят кой да си ходи, кой да идва. Там е куче влачи рейс. Това си е тяхна работа. Не искам да им се бъркам.

Бойко Борисов мечтае за "син" Лудогорец

Бившият премиер на България Бойко Борисов се изказа доста ласкаво за шампиона Лудогорец. Борисов се размечта любимият му Левски да дост...

Често между вас и Левски имаше словестни престрелки. Взехте им титлата преди година, те ви нападнаха, че лягате на ЦСКА. Как ще коментирате това, което направиха навръх стогодишнината си?

- Те ни се присмиваха преди година за нашия юбилей, че не сме спечелили нищо, но на тях това им е силата - да говорят празни приказки. Аз искам ние да си свършим нашата работа и да вървим напред, а техните измишльотини въобще не ме интересуват. По начина, по който се работи в Левски, нищо хубаво не ги очаква.

Кога очаквате да започне строежът на новия стадион на Славия и може ли нещо да го спре?

- В момента маркетинговият договор е окончателен. Другият е предварителен, докато не се извадят документите за строителството, разрешителните. Каквото се иска от нас, ние го правим. Скоро ще ни бъде издадена виза за строеж. Има още няколко неща, които трябва да се направят, и се надяваме догодина строителството да започне. На този етап ни най-малко има нещо, което да застрашава строежа. Немската фирма не е шуменската... Това е компания, която е построила 40 стадиона само в Германия.

Кой е най-правилният формат за А група според вас?

Левски: Пуснахме заявка за Европа, нямаме вина за ЦСКА

Изпълнителният директор на Левски Константин Баждеков коментира възможността "сините" да играят в Лига Европа, ако ЦСКА остане без лице...

- Моето мнение е, че 12 отбора трябва да играят три пъти един срещу друг. Ако са 10, ще играят четири пъти.

Има ли такава възможност да са 10 тима?

- Ако говорим реално, те може да са и осем, защото доста отбори не отговарят на изискаванмята. Имат огромни задължения и купища неуредени неща по стадионите им. Не са изрядни към бивши футболисти и треньори, към институциите... Въобще, ако се гледа реално и справедливо, надали и осем ще останем в А група. Лично моето мнение е, че най-добрата форма е от 16 тима, както си беше за съжаление малко отбори могат да отговорят на финансовите изисквания, а помощ от държавата няма Телевизиите дават никакви пари за футбола. Ще дам един прост пример. Този отбор в Гърция, който влиза от Б група в елита, взима 4,5 милиона евро. Ако аз имам тези пари, няма кой да ме изкара от Европа, няма шанс. Но действи телността у нас е друга. Гърция е криза, ние не сме, но както викат старите хора, пари няма - действайте.

На няколко пъти обявихте, че Милен Радуканов остава начело на тима, но не съжалявате ли, че навремето освободихте Петър Хубчев. Защо той не успя да се реализира в Славия, а сега в Берое разгръща потенциала си и постига успехи?

- Поканих Петър Хубчев в Славия най-много заради това, че е немски възпитаник, и се надявах, че ще въведе немска дисциплина в тима. Но по това време в Славия беше Благой Георгиев и заради него нямаше дисциплина в отбора и заради това нямаше добри резултати. Впоследствие Хубчев си видя грешката и там, където отиде, стриктно държеше юздите. А може би и не беше още узрял за тренъорството, но Благо му се бе качил на главата.

Славия оцеля, Черноморец изпадна

Славия победи Черноморец Бургас и запази мястото си в А група и следващия сезон. "Белите" не допуснаха поражение на стадиона си в Овча ...

Наскоро феновете на Славия нападнаха Благой Георгиев, че не е изпълнил поет ангажимент да плати значки за юбилея на клуба...

- След като феновете са казали това за един човек, когото толкова много са обичали, сигурно е така.

Наскоро в едно интервю за колегите от вестник „Преса" бяхте обявили, че сте сигурен, че Херо ще е новият треньор на Левски. Нещата обаче не отиват натам, защо?

-Такива бяха нещата доскоро, но явно, че Мъри му е направил по-добро предложение. Херо е стара лисица и вижда, че в Ботев нещата са по-сигурни. Цветан Василев не е Тодор Батков и никой не заплашва Ботев, докато в Левски горещите картофи трябва да ги вади с Мъри, а той е от стар бегач контра и няма да се хване на тази въдица.

Като член на Изпълкома като изключим Лудогорец, който заслужено пак стана шампион, кой отбор ви направи най-сериозно впечатление?

Венци Стефанов: Херо ще води Левски на 100%

"На 100% Димитър Димитров-Херо ще е треньор на Левски. И като дойде на "Герена", ще видим истинското му лице. Ще гледаме Двуликия Янус"...

- Два са - ЦСКА и Берое. Даже на моменти бих сложил Берое пред червените, но аз лично не харесвам затворения стил на игра на старозагорци, но явно, че е печеливш и Хубчев много добре успява да го приложи.

Наскоро Николай Гигов поиска оставката на шефа на съдиите Никола Джугански. Индикация ли е това, че тази стара язва продължава да кърви?

- Аз на няколко пъти съм му казвал на Николай, че ако ще се иска оставката, не трябва да е за грешките в определен мач. За мен Джугански не е толкова виновен, а съдията, който е опозорил двубоя. Затова му спираме правата доживот и да видиш как ще си направят много добре аритметиката. А ние сега като сменим Джугански, ще сложим Петров или Иванов и какво ще променим, като съдиите продължат по същия начин, както ни ограбиха срещу Левски тази пролет. Ако Джугански ги е накарал или някой президент на клуб, окей, те ще си кажат. Извикваме и ги питаме, имаше ли поръчка и от кой дойде. Пред угрозата да не свирят никога те ще си признаят. А ние заради бълхата ще изгорим юргана. Ако Джугански не си върши работата, добре, да го изгоним, но ако съдиите си взимат парите под масата и си свирят както си искат, те трябва да си носят отговорността.

Изчиства ли се А група от уредените мачове и черното тото?

- Аз съм сигурен, че от догодина на 95 процента тези неща няма да ги има в българския футбол. Ако го има, ще бъде вече лесно разгадаем. Марек са корави момчета и не се занимават с такива неща. Миналия полусезон Пирин Гоце Делчев, Нефтохимик, Любимец и Локомотив Пловдив направиха толкова съмнителни мачове, особено по времето на зимните им подготовки, че ме е срам да говоря, че имам нещо общо с футбола.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ